Jogi alapfogalmakkal ismerkednek a Hargita megyei diákok

Társadalmi felelősségvállalásról szóló projekt indul 17 Hargita megyei oktatási intézményben a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a Hargita Megyei Ügyvédi Kamara együttműködésében. A háromhónapos program célja olyan nevelési, tájékoztató, tanácsadó és megfigyelő tevékenységek szervezése, amelyek elősegítik többek között az iskolai bántalmazások jogi értelmezését.

A tanfelügyelőség és a kamara együttműködésében, 2022. március 15. és 2022. június 15. között első alkalommal szervezik meg a „Légy ügyvéd az iskoládban!” elnevezésű, társadalmi felelősség-fejlesztő projektet, melynek célja, hogy bátorítsa és segítse a diákokat a mindennapi életben felmerülő jogi problémák közt való tájékozódásban, valamint az azokról történő véleménynyilvánításra.

A program során olyan nevelési, tájékoztatási, tanácsadási és megfigyelési tevékenységek zajlanak majd, amelyek megkönnyítik és elősegítik a jogi alapokkal való ismerkedés bevezetését a közoktatásba Hargita megyében. A projekt keretén belül 22 Hargita megyei ügyvéd fog önkétesen és díjmentesen előadást tartani, valamint beszélgetni 17 közintézmény diákjaival, a tinédzserek és diákok érdeklődési körét érintő jogi témákról, ezáltal támogatva őket, hogy alapvető jogi ismereteket szerezzenek, ugyanakkor a törvényességet és a felelősségvállalást mozdítsák elő a társadalomban. A projekt célja, hogy már zsenge kortól ösztönözzék a diákokat a törvények tiszteletben tartására, előmozdítva a társadalmi igazságosságot és az állampolgári felelősségvállalást.Fotó: Gábos Albin

Mint Sipos István tanfelügyelő, projektfelelős a Maszol érdeklődésére elmondta: a projekt jelenlegi fázisában a résztvevő iskolák visszajelzéseit várják a feldolgozni kívánt témákkal kapcsolatosan. Ezek alapján fognak a résztvevő ügyvédek ellátogatni az intézményekbe. A program közel ezer diákot fog megszólítani 5. osztályosoktól 12. osztályosokig – emelte ki a tanfelügyelő. Az előadások megvalósulhatnak különböző tanórák keretében, például társadalmi nevelés, történelem, vagy osztályfőnöki órákon – tudtuk meg. Az érettségi előtt álló tanulóknak pedig akár pályaválasztási tájékoztató előadásokat is szervezhetnek.

„Szeretnénk feldolgozni a fizikai-, lelki bántalmazás témakörét, de az állampolgári jogokkal kapcsolatosan is lesznek előadások. Szervezhetnek az iskolák kerekasztal-beszélgetéseket, lehetőség lesz bírósági látogatásokra és szimulációkra. Terveink között szerepel az is, hogy a következő tanévben, amikor a projekt még tart, börtönlátogatást is szervezünk a fiataloknak” – részletezte Sipos István.

„Az ügyvédeknek fontos szerepe van a jogállamiság előmozdításában, és a törvényekhez való pozitív viszonyulás kialakításában az eljövendő nemzedéknél. Arra késztetik a fiatalokat, hogy cselekvő, aktív állampolgárokká váljanak, hogy etikai szempontból is felelős döntéseket hozzanak a mindennapi életükben, valamint együttérzést és tiszteletet tanúsítsanak a társadalom többi tagja iránt. Mindkét partnerszervezet meggyőződése, hogy a minimális jogi fogalmak átadása a fiatal diákok számára hozzájárul az egészséges demokratikus társadalomhoz” – emelték ki a projekt leírásában a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?