Jogerős: hat év börtönre ítélték a román egészségbiztosító pénztár volt vezetőjét

Korrupció miatt jogerősen hat év leöltendő börtönbüntetésre ítélték hétfőn az egészségbiztosító pénztár volt elnökét, Lucian Duțát.

A bukaresti ítélőtábla az ítélet szerint abban találta bűnösnek az 52 éves volt intézményvezetőt, hogy 6,3 millió euró kenőpénzt fogadott el két szoftvercégtől, amelyek az általa vezetett intézménnyel voltak szerződéses viszonyban.

Fotó: Agerpres

Duțát első fokon is hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék 2020-ban, így az ítélőtábla helybenhagyta az akkori ítéletet. Elrendelte emellett a 6,3 millió euró elkobzását a vádlottól.

Az egészségbiztosító pénztár volt elnöke ellen 2018-ban emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Lucian Duță 2010 és 2012 között kenőpénzt kért két szoftvercégtől. Megkövetelte minden szerződéskötéskor, illetve szerződéskiegészítéskor, hogy a megállapodás értékének 10 százalékát ő kapja meg, így jutott a birtokába összesen 6,3 millió euró, egy része készpénz formájában. Az összeg nagyobbik része svájci bankszámlákra és az Antillákon levő offshore-cégekhez került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?