Jogerős: felmentették Vasile Blagát a DNA vádjai alól

Vasile Blagát, az egykori Demokrata–Liberális Párt (PDL) volt főtitkárt felmentette a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék abban a perben, amelyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 novemberében a PDL választási kampányának illegális finanszírozásával és befolyással való üzérkedés miatt állította bíróság elé. A DNA azzal vádolta meg a volt parlamenti képviselőt és minisztert: 700 ezer eurót fogadott el egy vállalkozástól azért, hogy a cég előnyös szerződéseket köthessen országos vállalatokkal.

A Bihar megyei származású Vasile Blagát 2021 novemberében a fellebbviteli bíróság már felmentette, de a döntés ellen a DNA fellebbezést nyújtott be. Hétfőn a legfelsőbb bíróság jogerősen is felmentette a PDL volt vezetőjét, ugyanakkor „a bíróság kötelezi Blagát az állam részére 1000 lej perköltség megfizetésére. Az elsőfokú bíróság által Blaga Vasile alperes fellebbező számára kijelölt védőügyvédnek a választott védőügyvéd bemutatásáig járó 217 lejes díjat az állam viseli” – áll a legfelsőbb bíróság hétfőn kihirdetett határozatának jegyzőkönyvében.

Fotó forrása: Vasile Blaga Facebook-oldala

Vasile Blaga ellen 2016. november 29-én emelt vádat a ploieşti-i DNA. Azzal vádolták meg a politikust, hogy 700 ezer eurót kapott egy cégtől azért cserébe, hogy elintézze, az illető cég két országos vállalattal köthessen szerződést.

A DNA vádiratából kiderült, hogy Gheorghe Ștefan, Piatra Neamț korábbi polgármestere és Vasile Blaga egy sor kísértetiesen hasonlító céget használt arra, hogy pénzt szedjen ki a PDL számára országos vállalatoktól, miután a dokumentum szerint 2009-ben a PDL-ben állítólag megállapodás született Blaga főtitkár és Ștefan alelnök között, hogy támogatást szerezzenek pártjuknak.

„A megállapodás szerint ezt úgy kellett volna elérniük, hogy a politikailag kinevezett miniszterek segítségével olyan személyeket neveznek ki az országos vállalatok és a minisztériumoknak alárendelt közintézmények élére, akik a közbeszerzési szerződéseket olyan vállalatoknak ítélik oda, amelyek hajlandók támogatni azt a pártot, amelynek a két személy tagja volt” – közölte a DNA.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?