Jelentősen nőtt tavaly a bírósági ügyek száma a Maros Megyei Törvényszéken

A Maros Megyei Törvényszék által kiadott mérleg szerint tavaly az azt megelőző évhez viszonyítva csaknem 3000-rel több ügyben folytattak eljárást. Az ügyek magas száma ugyanakkor jelentősen növelte a bírák leterheltségét.

A jelenséget a munkaügyi és társadalombiztosítási jogvitákban induló perek nagy számával magyarázza az intézmény. A távolságtartási határozatok száma is emelkedett, ami elsősorban a családon belüli erőszak jelenségének romlását jelzi. A szakemberek ezt a járvány sajátos körülményeivel magyarázzák, a családtagoknak hosszabb ideig kell együtt maradniuk a koronavírus-járvány miatt.

„Az előző évekhez képest a törvényszék civil ügyeivel foglalkozó részlegénél folyamatos növekedést lehetett megfigyelni” – tájékoztatta szerkesztőségünket Szász Veronica, a Maros Megyei Törvényszék elnöke. Mint mondta, a folyamatban lévő perek mellett a benyújtott kérelmek száma is ugrásszerűen megnőtt. Amíg 2020-ban 13 049 dossziét adtak le a törvényszéken, 2021-ben ez a szám 19 954-re emelkedett, azaz 2905 dossziéval többet kellett átvizsgálni.Fotó: Maros Megyei Törvényszék

A Maros Megyei Törvényszéken tavaly egy bírónak átlagosan 628 ügyet kellett tárgyalnia. A folyamatban lévő ügyek egy bíróra eső száma is növekedett: a 2020-as évi 963-ról tavaly 987-re nőtt. A bírók által meghozott döntések száma átlagosan elérte a 385-öt 2021-ben.

A Maros Megyei Törvényszék tevékenységének 2021-es évi növekedése annak is a következménye, hogy a járvány kezdete óta számos ügyet elhalasztottak a korlátozások miatt. A bíróság másik problémája a Bolyai utcai székház felújítási és bővítési munkáinak késése, amelyet tavaly kellett volna befejezniük. Ez megnehezíti a törvényszék munkáját is, hiszen nincs elég terem az ügyek tárgyalására.

Kapcsolódók

Kimaradt?