Dan Tanasă és a bíróság szerint is előbbre való a román nyelv Háromszéken

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a napokban kénytelen volt lecserélni a Constantin Brâncuşi-iskola bentlakásának falára 15 évvel ezelőtt kihelyezett Lósy Schmidt Ede-emléktáblát. Az új márványtáblán már fölül írja román nyelven, hogy abban az épületben született az első magyar műszaki lexikon szerkesztője, a Magyar Műszaki Múzeum alapítója, majd alatta következik a magyar és a német nyelvű szöveg.

A hírhedt magyarellenes „hivatásos feljelentő”, Dan Tanasă civil szervezete a múlt év végén indított pert a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ellen, amiért a Lósy Schmidt Ede-emléktáblán a magyar felirat megelőzte a román szöveget.

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevében tett panasz nyomán első fokon a Kovászna Megyei Törvényszék, majd áprilisban a Brassói Táblabíróság is eleget tett Dan Tanasă kérésének, és elrendelte, hogy az iskolai bentlakás homlokzatán ki kell cserélni az emléktáblát úgy, hogy azon elsőként a román felirat szerepeljen, és csak alatta a többi nyelvű.

A Lósy Schmidt Ede-eméktáblát már ezelőtt 15 évvel is csak botrányos körülmények között sikerült kihelyezni a Constantin Brâncuşi-iskola bentlakásának homlokzatára. Az emléktábla-állítást Kónya Ádám tanácstag kezdeményezte 2004-ben, Lósy-Schmidt Ede (1879–1948) egykori mikós diák, technikatörténész, a budapesti Magyar Műszaki Múzeum alapítója és első igazgatója, az első magyar nyelvű műszaki lexikon szerkesztője születésének 125. évében, a Magyar Tudomány Napja alkalmából.

A kezdeményezést azonban „magyarosítási akcióként” értelmezte az iskola akkori igazgatója, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenleg is tisztségben lévő helyi tanácstagja. Rodica Pârvan két alkalommal is utcára vezényelte a szakiskola diákjait, akik román zászlókkal és feliratokkal tiltakoztak az emléktábla avatása ellen. Albert Álmos akkori polgármester és az önkormányzat azonban a tiltakozó akciók ellenére 15 évvel ezelőtt felavatta a háromnyelvű emléktáblát, amelyet most Dan Tanasă panasza nyomán egy újabbra kellett cserélni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?