Éves kiértékelőt tartott a DNA ügyvivő főügyésze: atipikus év volt 2018

Atipikus év volt 2018, amelyre rányomta bélyegét Laura Codruţa Kövesi távozása és az Igazságügyi Felügyelet (IJ) ismétlődő ellenőrzései mondta el az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éves tevékenységi beszámolóján Călin Nistor ügyvivő főügyész.

A főügyész szerint a tevékenységet befolyásolta az alkotmánybíróság több döntése is, amelyeknek közvetlen hatása volt az intézmény működésére. Emlékeztetett: az Igazságügyi Felügyelet ötször tartott ellenőrzést a DNA-nál, és sor került a számvevőszék ellenőrzésére is. 

2018-ban félannyi feljelentést regisztráltak, mint 2015-ben mondta Călin Nistor ügyvivő főügyész. Hozzátette: ez a körülmény természetesen befolyásolja az intézmény tevékenységének egyéb mérőszámait, például a megoldott esetek szám. A főügyész szerint 2018-ban összesen 1.513 megkeresés érkezett magán- és jogi személyek részéről büntetőeljárás megindítására. A DNA-nál 9.191 ügy vár megoldásra, ez csaknem kétezerrel kevesebb mint egy évvel korábban (11.234).

Az eljárás alatt lévő ügyekben az okozott kár összege eléri a 412 millió eurót, összesen 400 millió értékben foglaltak le vagy helyeztek zár alá anyagi javakat. Elmondta: a DNA-ügyekben elsősorban az állam magas tisztségviselői, bírák, ügyészek, rendőrtisztek a tanügyi- és egészségügyi rendszer képviselői szerepelnek. Ugyanakkor 26 olyan esetük van, amelyekben pártok vagy politikusok finanszírozását vizsgáljálják. 

Félannyi feljelentést regisztráltak

2018-ban félannyi feljelentést regisztráltak, mint 2015-ben mondta el pénteken, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éves tevékenységi beszámolóján Călin Nistor ügyvivő főügyész, aki hozzátette: ez a körülmény természetesen befolyásolja az intézmény tevékenységének egyéb mérőszámait, például a megoldott esetek számát.

A főügyész szerint 2018-ban összesen 1513 megkeresés érkezett magán- és jogi személyek részéről büntetőeljárás megindítására. A DNA-nál 9191 ügy vár megoldásra, ez csaknem kétezerrel kevesebb mint egy évvel korábban (11 234). Az eljárás alatt lévő ügyekben az okozott kár összege eléri a 412 millió eurót, összesen 400 millió értékben foglaltak le vagy helyeztek zár alá anyagi javakat.

Elmondta: a DNA-ügyekben elsősorban az állam magas tisztségviselői, bírák, ügyészek, rendőrtisztek a tanügyi- és egészségügyi rendszer képviselői szerepelnek. Ugyanakkor 26 olyan esetük van, amelyekben pártok, vagy politikusok finanszírozását vizsgálják.

Kapcsolódók

Kimaradt?