Ismét feltűnt Dacian Cioloș: előválasztáson keresne „demokrata” államfőjelöltet  

A magyarországi ellenzék által is kipróbált - és sikertelennek bizonyult - módszerrel, előválasztáson döntene a „demokratikus” ellenzék államfő-jelöltjéről, az ellentmondásos politikai háttérrel rendelkező Dacian Cioloș. A kormányfőként, majd pártelnökként is megbukott politikus vélhetően saját politikai hátterét igyekezne ily módon megalapozni.

„Ahelyett, hogy a kisebbik rosszat választanánk, hogy Simion vagy Ciolacu közül válasszunk, itt az ideje, hogy olyan jelöltre szavazhassunk, aki világosan megmondja, mit akar Románia elnökeként, mi a projektje" - fogalmazott a parlamenten kívüli kis formáció, a Megújítjuk Románia Európai Projektjét  (REPER) vezetője, Dacian Cioloș. Azt javasolta: tartsanak előválasztást a jövő év végén esedékes államfőválasztás előtt, s így találják meg a legmegfelelőbb jelöltet. 

Az egykori román uniós biztos egyetemi hallgatóként a Vatra Românească tagja volt. 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségét is betöltötte. Ezután egy rövid ideig a Gheorghe Funar vezette polgármesteri hivatalban dolgozott Kolozsváron, majd a nacionalista Román Nemzeti Egységpárt 1995-ben megalapított ifjúsági szervezetének első elnöke volt. Felemás eredményekkel zárta a rövid miniszterelnöki pályafutását a technokrata kormány élén, majd az Európai Parlament Emmanuel Macron fémjelezte Újítsuk meg Európát (Renew Europe) elnevezésű frakciójának vezetői posztján landolt. Innen vezetett az útja a Mentsétek meg Romániát Szövetség élére, amelyről a megfelelő támogatás hiányára hivatkozva hamar lemondott. 

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Dacian Cioloș Strasbourgban Fotó: Dacian Cioloș Facebook oldala

Az európai parlamenti képviselő Cioloş egy hónappal ezelőtt közölte:  fontolgatja indulását a következő EP-választásokon és a jövő évi elnökválasztáson. Strasbourgban román újságíróknak nyilatkozva azt mondta, ha szélesebb támogatottság állna mögötte, elindulna az államfői pozícióért. Mint mondta, „nyílt előválasztást” tartana hatékonynak a legjobb jelölt kiválsztásához. 2021-ben a magyarországi ellenzék ugyancsak előválasztással próbálta megtalálni a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltet. A versengést Márki-Zay Péter nyerte, aki már a kampányban rendkívül rosszul teljesítette, a 2022-es választásokon pedig óriásit bukott. 

Ma még csak találgatni lehet, hogy ki méreti meg magát a jövő évi romániai elnökválasztáson. Egy november elején közölt felmérés az esetleges indulókról kérdezte ki a romániaiak véleményét. A válaszadók relatív többsége, 27,7 százaléka Mircea Geoanăra voksolna. Marcel Ciolacu a két kormányzó párt közös jelöltjeként szerezne 21,8 százalékot. A megkérdezettek 18,9 százaléka szavazna George Simionra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?