Hivatalosan elkezdődött a Joe Biden elmozdítására irányuló vizsgálat

Az ellenzéki konzervatívok kezdeményezésére az amerikai képviselőházban hivatalosan elindult a vizsgálat, amelynek végén extrém esetben elmozdíthatják hivatalából Joe Biden demokrata elnököt. Egyelőre az sem világos, hogy maguk a republikánusok maradéktalanul támogatják-e a vádemelést. Mindenesetre a csütörtöki első tárgyaláson meghallgatott szakértők kevesellték a rendelkezésre álló bizonyítékokat.

Hegynyi bizonyíték van arra, hogy az idősebb Biden visszaélt a hivatalával annak érdekében, hogy fia és családja vagyonosodását elősegítse –hangoztatta James Comer, a képviselőház republikánus elnöke, amikor megnyitotta a Joe Biden elnök elleni vizsgálat első hivatalos meghallgatását.

A folyamat akár az elnök elmozdítására irányuló eljárásba (impeachment) torkollhat, bár megfigyelők szerint erre kevés az esély.

A nyitó meghallgatás egyébként a vonatkozó alkotmányos és jogi kérdések áttekintésére szorítkozott; a felsorakoztatott tanúk nem rendelkeztek információval a Biden család vagy konkrétan Hunter Biden üzleti tevékenységéről.

Fotó: Agerpres/EPA

Jonathan Turley, a George Washington Egyetem konzervatív jogászprofesszora, a vádemelési kérdések szakértője úgy vélte, bár a jelenlegi bizonyítékok nem elegendőek a vádemeléshez, a képviselőház vizsgálatát mindenképpen megalapozzák.

A republikánusok azóta nyomoznak Hunter Biden után, hogy apja Barack Obama alelnöke volt.  A család külföldi vállalkozásai körül számos kérdés felmerült az elmúlt években, azonban szakértők szerint egyelőre nem látszik bizonyítottnak, hogy a jelenlegi elnök – akár korábban, alelnökként – visszaélt volna a hivatalával, vagy kenőpénzt fogadott volna el.

A republikánus törvényhozók által felkutatott egyik üzletember, Hunter Biden korábbi üzlettársa azt nyilatkozta, hogy az elnök fia az apjához való „hozzáférés illúzióját” árulta. Ha ez igaz is, kérdés, hogy ezt Joe Biden tudtával tette-e – nyomatékosította a csütörtöki meghallgatáson a republikánusok jogi szakértője.

A meghallgatást megelőzően a republikánusok részleteket mutattak be frissen előkerült dokumentumokból és banki nyilvántartásokból, amelyek egy kínai üzletember és Hunter Biden közötti, 2019-ben végrehajtott elektronikus átutalásokra vonatkoznak. A tranzakciós űrlapon a későbbi amerikai elnök postacíme szerepelt, ami a republikánusok szerint egyértelműen az elnökhöz kapcsolja az ügyleteket. Abbe Lowell, Hunter Biden ügyvédje szerint azonban az elnök delaware-i otthona azért volt feltüntetve, mert az a cím szerepelt Hunter Biden jogosítványában, lévén „az egyetlen állandó lakcíme” akkoriban.

A szintén republikánus idézésre megjelent könyvvizsgáló, Bruce Dubinsky a párt fő narratíváját aláásva kifejtette: nincs elég bizonyíték annak következtetésnek a levonásához, hogy Bidenék „korrupciót” követtek el. Azt mondta, egyelőre csak az jelenthető ki, hogy Hunter Biden pénzügyeit „füstháló” övezi. Külföldi fedőcégeknek olyan bonyolult hálózatáról van szó, amely “kérdéseket vet fel egy csalási szakértő számára az esetleges illegális tevékenységekkel kapcsolatban”.

James Comer szerint a testület továbbra is „követni fogja a pénz nyomát és a bizonyítékokat”, hogy elszámoltassa Joe Bident az amerikai nép felé.

Kevin McCarthy republikánus házelnök szerint Biden elnök hazudott az amerikai népnek arról, hogy tudott-e családja külföldi üzleti ügyeiről. A házelnök szerint Biden elnök többször bekapcsolódott a külföldi partnerekkel folytatott telefonhívásokhoz, illetve egyéb interakciókban is részt vett, amelyek következtében több millió dollár érkezett a fia és üzlettársai számláira.

A csütörtöki meghallgatás az első volt egy hosszú sorban, egyelőre azonban nem világos, hogy eljut-e a vizsgálat az impeachmentig. A mérsékelt republikánusok közül többen ellenzik a vádemelést. Ha erre mégis sor kerül, a szenátus folytatja le az elnöki elleni pert. Az elnök leváltásához a szenátorok kétharmadának szavazata szükséges, miközben a republikánusok kisebbségben vannak a kongresszus felsőházában.

A mérsékeltebbek attól tartanak, hogy a Biden elleni vizsgálat visszaüthet, hiszen egy olyan pillanatban kezdődik, amikor a szövetségi kormányt mindössze napok választják el a leállástól. Ha vasárnap nulla óráig nem fogadja el a kongresszus a 2023-2024-es költségvetést – vagy nem ad legalább átmeneti felhatalmazást a további költekezésre -, akkor október elsejétől számos szövetségi intézmény leáll, és több millió dolgozót kényszerszabadságra küldenek. Az esetleges következmények súlyossága ellenére a leállás az esélyesebb, ugyanis a kiadásokról elsőként döntő képviselőházban a republikánusok vannak többségben, a  frakciót vezető Kevin McCarthyra pedig óriási nyomás nehezedik a párt radikális szárnya részéről, hogy a demokratákkal folytatott tárgyalásokon csak olyan megoldást fogadjon el, amely tartalmazza az összes konzervatív követelést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?