Váratlan kihívója akadt Vlagyimir Putyinnak az elnökválasztáson

Igor Girkin, a „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadárparancsnok – aki számos alkalommal kritizálta az orosz katonai-politikai vezetést – megerősítette, hogy indul az elnöki székért a 2024-es oroszországi választáson.

Igor Girkin (akit gyakran Igor Sztrelkovként is emlegetnek) 2014, a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta harcolt a Donbászban, egyebek mellett a maláj utasszállító lelövésében is szerepe lehetett. Emiatt 2022-ben életfogytiglani börtönre is ítélték – bár igaz, hogy csak távollétében, Hollandiában (egyes jelentések szerint a gép lelövésében közvetve még Putyinnak is szerepe lehetett).

Fotó: Open Democracy / Flickr

Girkin az orosz–ukrán háborút hadibloggerként követte. Nem egyszer kritizálta az orosz katonai vezetést a fronton elkövetett hibák miatt, és Vlagyimir Putyint sem kímélte. Ez végül ahhoz vezetett, hogy Girkin tényleg börtönbe került Oroszországban „szélsőséges” megnyilvánulásai miatt, mivel törvények tiltják az ukrajnai „különleges hadművelet”, illetve a hadsereg bírálását az országban (sőt, bizonyos körülmények közt még az elnök kritizálását is), írja az Index.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?