Dacian Cioloş kisebbségi kormányt szeretne a PNL vezetésével

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) előbb-utóbb kell döntenie, hogy valódi liberális alakulat vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) fiókszervezete kíván lenni - írta pénteken a Facebook-oldalán Dacian Cioloş európarlamenti képviselő.

A Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) alapítója kifejtette: nem hinné, hogy a PNL szavazói értékelik a liberálisok alárendeltségét Marcel Ciolacu PSD-elnöknek, illetve azt, hogy egy olyan pártszékházból kapnak utasításokat, 'ahol még mindig Ion Iliescut ábrázoló kép lóg a falon'. Cioloş szerint a deficitcsökkentő csomagért történő parlamenti felelősségvállalás alkalmat adna a liberálisoknak arra, hogy kilépjenek a PSD alárendeltségéből. Ezt pedig úgy tehetik meg, hogy aláírják azt a bizalmatlansági indítványt, amit a kormány „adónövelő' törvénytervezete miatt kezdeményezett az ellenzék.

Cioloş szerint ha a liberálisok a Ciolacu-kabinet ellen szavaznának, akár a miniszterelnöki tisztséget is megkaphatnák Fotó: Agerpres

„Nagyon sok PNL-stől hallottam: tudják, hogy a PSD által javasolt intézkedések éppen a szabadfoglalkozásúakat, a vállalkozókat, a romániai vállalatokat célozzák, és a PSD éppen a liberális választókat támadja, mert nem érdekli a szavazatuk. (...) Ha tehát úgy dönt, hogy támogatja a parlamentben a PSD-kormányt, a PNL egy ilyen szavazás után akár fel is oszlathatja önmagát. De lehetősége van arra is, hogy aláírja a bizalmatlansági indítványt, és Marcel Ciolacu ellen szavazzon' - írta bejegyzésében az EP-képviselő.

Cioloş hozzátette: ha a liberálisok a Ciolacu-kabinet ellen szavaznának, akár a miniszterelnöki tisztséget is megkaphatnák, aki egy kisebbségi kormányt irányíthatna a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje parlamenti támogatásával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?