Ismét éhségsztrájkolnak a Bihar megyei mészkőbányászok

Hétfőtől újrakezdte az éhségsztrájkot a Băiţa Bihor Rt. 11 alkalmazottja: a hét férfi és négy nő azután függesztette fel ezt a tiltakozási formát, hogy múlt hétfőn a társaság képviselői tárgyaltak az Országos Ásványkincs Ügynökség (ANMR) vezetőjével, Daniel Grigoriu Norocellel.

A társaság Facebook-oldalán a rövid közlemény mellett megjelent közzétett kisfilmből kiderül, hogy a nehézgép-kezelők egyelőre japán sztrájkkal csatlakoztak a tiltakozáshoz. Mint arról beszámoltunk, a bánya alkalmazottai június 15-én azért kezdtek sztrájkba, mert az (ANMR) szerintük 2019 óta ok nélkül utasítja vissza a külszíni mészkőbánya megnyitásához szükséges engedély kiadását.

A kisfilmben többen is megszólalnak, Maria Rodica Trip, a cég igazgatója például elmondta, hogy a múlt heti, kormányfőtitkárságon megtartott találkozó után remélte, és még reméli, hogy megcáfolták az összes téves híresztelést, ami az ANRM elnökéhez eljutott, de továbbra sem történt előrelépés.

Az egyik sztrájkoló nő arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájk 34. napjánál tartanak, az éhségsztrájkot három napra függesztették fel, mivel segítséget ígértek nekik. Hetven ember harcol a munkahelyéért, tette hozzá. A magát legfiatalabb éhségsztrájkolóként meghatározó férfi szerint a döntési helyzetben lévőknek tenniük kell valamit, ők ugyanis nem mennek el, s várják a megoldást. Egy idősebb férfi is kijelentette: amíg meg nem oldódik a helyzet, nem mennek el, mert elegük van a hazugságokból.

A társaságot is képviselő Kiss János nemzeti liberális párti parlamenti képviselő és Teodor Moldovan ügyvéd társaságában találkoztak az ANRM elnökével, Mircea Abrudan kormányfőtitkár-helyettes jelenlétében, számolt be az előzményekről az ebihoreanul.ro portál. Bár Daniel Grigoriu Norocel gyors megoldást ígért, a beszámoló szerint jövő hétig szabadságon van, feladatait Sorin Călin Gal, a kőolajtartalékokért felelős vezérigazgató látja el. Utóbbi szerint őt nem tájékoztatták a rézbányai helyzetről, mivel azzal az ANRM elnöke személyesen foglalkozik, jövő kedden, ha visszatér szabadságáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?