Elkezdték az éhségsztrájkot a Bihar megyei, rézbányai bányászok

Megtartották ígéretüket a rézbányai (Bihar megye) bányászok: mivel továbbra sem kaptak választ az illetékes hatóságokról, szerdán hárman közülük éhségsztrájkba kezdtek.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 15-én kezdtek sztrájkba a Băiţa Bihor Rt. alkalmazottai, akik dolgozni szeretnének, azonban Országos Ásványkincs Ügynökség (ANMR) szerintük 2019 óta ok nélkül utasítja vissza a külszíni mészkőbánya megnyitásához szükséges engedély megadását.

A bánya alkalmazottai közül szerdán hárman éhségsztrájkba kezdtek, mivel továbbra sem kaptak engedélyt egyetlen illetékes hatóságtól sem. A bihon.ro portál beszámolója szerint egyébként kedden családtagok, volt bányászok és lelkészek is csatlakoztak a tüntetőkhöz, hogy velük együtt tiltakozzanak.

A Bihar Megyei Prefektúra szintén szerdán, kora este szűkszavú közleményben reagált a történtekre. Mint írják, Dumitru Țiplea prefektus aggodalommal vett tudomást a helyzetről, amelyben két cég bíróság előtt vitázik a kitermelési jogról. Megjegyezzük, hogy az eddigi hírek nem szóltak perről, csak az engedély megtagadásáról.

„Figyelemmel követjük a helyzetet a tüntetés megkezdése óta, és tájékoztattuk az illetékes minisztériumokat a sztrájkolók kéréseiről. Megértjük a helyzet társadalmi vonatkozásait, normális, hogy az emberek el vannak keseredve és aggódnak a holnapért, de a megoldás csak párbeszéd útján jöhet létre, nem extrém gesztusok által. Folyamatosan követjük az eseményeket, és mindent megteszünk, hogy nem kívánt incidensek nélkül megoldódjon a helyzet” – idézi a közlemény a kormánybiztost, aki érdekes módon itt nem a közlemény elején említett jogvitáról beszélt, hanem az illetékes minisztériumok tájékoztatásáról.

Az éhségsztrájkot szerdán 13 órakor kezdték el, a három ember egészségi állapotát a Bihar Megyei Mentőszolgálat munkatársai naponta ellenőrzik, a rend fenntartására a csendőrség ügyel, olvasható a közleményben.

(Címlapi illusztráció forrása: bihon.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?