banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tüntetést szerveznek a köröstárkányiak a megyeháza elé az újabb kisajátítások ellen

Petíciót iktatott hétfőn Bihar Megye Tanácsánál a köröstárkányi RMDSZ elnöke, Mikló Ernő. A kiáltványban az ellen tiltakoznak, hogy a dél-bihari Belényes városának tervezett körgyűrűje Köröstárkány lakóinak szántóföldjein haladjon keresztül. Szerdán délutánra tüntetést is szerveznek a megyeháza elé.

A tárkányiak nem nyugodnak bele, hogy a szomszédos város elkerülő útját a helyi gazdák szántóföldjein keresztül építsék meg, tönkretéve így a legjobb minőségű termőföldeket és kilátástalanságba sodorva a többnyire kertészettel foglalkozók életét.

A Bihar megyei tanács és az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság ugyanis a Belényest elkerülő út nyomvonalát Köröstárkány határában jelölték ki, ezért több mint száz gazda számíthat további kisajátításokra. A megyei önkormányzati közlés szerint ugyanis az állam már 95 százalékban elvégezte a területek kisajátítását még 2018-ban, csak erről éppen a tárkányiak nem tudtak, mert senki sem kereste meg őket az ügyben és eddig egy lejt sem kaptak kártérítésként.

Az első falugyűlésen. Mikló Ernő (állva) ismertette a helyzetet és kezdeményezte petíció írását | Fotó: Kovács Zoltán

Amint a Maszolon már megírtuk, több mint egy hete falugyűlésen vitatták meg, mit tehetnek a kizsákmányolásnak tűnő eljárás, a helyi termelők, kertészek, gazdaságok ellehetetlenítése ellen. Arról, hogy a kisajátítási eljárás már lezajlott, onnan szereztek tudomást, hogy a Köröstárkányi Református Egyházközség szeretett volna egy területet beltelkesíteni, ám azt a választ kapták, ez nem lehetséges, mert arra már bejegyezték a román államot mint tulajdonost. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy nemcsak a református egyházközségtől, hanem a többi érintett gazdától is a tudta és beleegyezése nélkül elvették a földjét a leendő körgyűrű nyomvonalán.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a megyei tanács szerint további államosításra lehet számítani a terelőút melletti közüzemi rendszerek kiépítéséhez. A legfrissebb tervek szerint van olyan szakasz, ahol ötven-hatvan méter szélességben veszik el a földeket, de olyan is, ahol száz méter széles sávban államosítanák az emberek földjeit – hangzott el a több mint egy héttel ezelőtti fórumon. A felháborodott falubeliek akkor megegyeztek abban, hogy jogi képviseleten keresztül petíciót nyújtanak be a megyei önkormányzathoz a terv ellen, valamint kilátásba helyezték egy tüntetés megszervezését is.

Mikló Ernőtől, a helyi RMDSZ-szervezet elnökétől megtudtuk, vasárnap újból tartottak egy falugyűlést, ahol megvitatták az aktuális helyzetet, elkészült ugyanis az a kiáltvány, amelyet hétfőn iktattak a Bihar megyei tanácsnál. A megyei képviselőtestület ugyanis legutóbbi ülésén az RMDSZ ellenszavazataival döntött arról, hogy kezdeményezi az újabb kisajátítást, amely jelenleg 155 gazdát érint a községben.

A petícióban részletesen ismertetik, hogy miért nem értenek egyet a belényesi körgyűrű mentén tervezett államosítással, illetve felróják azt is, hogy az állam által még 2018-ban suttyomban elvégzett kisajátítás után még senkit sem kártalanítottak. Sőt leírják, hogy több termelő saját költségén és mindenféle segítség nélkül elköltöztette melegházait, hogy azok ne legyenek útban, ha már semmit sem tudtak tenni a földjeik elvétele ellen, most pedig azzal szembesültek, hogy az újabb kisajátítási eljárásban megjelölt területek ismét a kertészetek, fóliaházak helyére esnek.

A megyeháza elé tervezik a tüntetésüket | A szerző felvétele

Mint fogalmaznak, sem 2018-ban, amikor kormányrendelettel a tudomásuk nélkül elvették a földjeiket, sem most, senki sem kereste meg őket, a terveket nem mutatták be, így még a véleményüket sem mondhatták el. Az elképzelés akkor vált nyilvánossá, amikor a megyei képviselőtestület legutóbbi ülésén megszavazta, hogy 137,6 ezer négyzetméternyi terület elvételét kezdeményezi. Ebből 65,3 ezer négyzetméter magántulajdonban van, további 72,2 ezer pedig a község tulajdona. Ezek mellett a három évvel ezelőtti államosítás során már elvettek 86,8 ezer négyzetmétert a gazdáktól, ez másfélszáz tulajdonost érintett.

A tárkányiak egyetértettek abban, hogy közösen hallatják a hangjukat és tüntetést szerveznek a megyeháza elé. Mikló Ernő hétfőn reggel iktatta a nagyváradi polgármesteri hivatalban a területfoglalási engedélyt. Kérvényük szerint szerdán 14 és 16 óra között vonulnak a megyei tanács épülete elé, hogy egyet nem értésüket kifejezzék a tervezett belényesi körgyűrű nyomvonalával, illetve az igazságtalannak és embertelennek vélt eljárás miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?