Élesd körgyűrűért kiált, de vannak, akik a terelőúttól féltik házaikat

Többtucatnyian tüntettek kedden este Élesd központjában amiatt, hogy a Bihar megyei tanács „a házaik között” tervezi megépíteni a Bihar megyei kisváros terelőútját. Ahhoz kétség sem fér, hogy a Sebes-Körös menti településnek szüksége van a kerülőútra, de ha már létrehozzák, akkor építsék távolabb és ne a városszéli házak közé vezessék a forgalmat, érveltek a tüntetők. 

Bihar megye önkormányzata a múlt héten határozott arról, hogy átveszi a Nagyvárad és Kolozsvár közötti főút mentén elterülő Élesd körgyűrűjének terveit és európai uniós infrastruktúra-fejlesztési alapokból az Északnyugati Fejlesztési Régióval együttműködve megépítteti a város körgyűrűjét.

Erre egyébként nagy szükség is van, mert a kisvároson halad át a Bihar és Kolozs megye közötti forgalom túlnyomó többsége, emiatt nemcsak a zaj- és levegőszennyezés jelentős a településen, hanem az állandó forgalom is megkeseríti a helybéliek és az átutazók életét, a forgalmasabb napszakokban pedig rendszeresen forgalmi dugók alakulnak ki. 

A terelőút jelentős mértékben tehermentesítené az Élesd belterületén áthaladó főutat. Nincs is ez ellen kifogása a helyieknek, viszont a körgyűrű nyomvonalának kijelölésével már nem értenek egyet. Az Élesdet déli irányból elkerülő majdani körgyűrű ugyanis a városszéli lakóházak között, illetve ezeknek a közvetlen közelében húzódik majd. Az Alesdonline.ro helyi híroldal beszámolója szerint az itt lakók attól tartanak, hogy az elterelt nehézgépkocsi-forgalom miatt megrepedeznek majd a házaik és élhetetlenné válik a lakókörnyezetük. 

Polgármester: egyelőre csak tervről van szó

Kajántó Pál, Élesd RMDSZ-es alpolgármestere a Maszol megkeresésére elmondta, egyelőre csak egy tervről van szó, egy tervezett nyomvonalról, és egyelőre csupán arról született döntés, hogy az itt megépítendő terelőút megvalósíthatósági tanulmányát közösen készítteti el a megyei és a helyi önkormányzat. Korábban volt egy másik elképzelés is a körgyűrűre, amely sokkal távolabb kerülte volna el a várost, azonban az az elképzelés elbukott a költséghatékonysági vizsgálaton, mivel a közeli Sebes-Körös folyón hatalmas átjárókat és völgyhidakat kellett volna megépíteni.

A jelenleg szóban forgó nyomvonal egy egyszerűbb és olcsóbb variánst jelentene befektetési szempontból. A majdani út nagy többsége mezőgazdasági területeken halad át, kivételt képez a városi strand mögötti új lakónegyed és az Octavian Goga utca, amelyet néhány száz méteren valóban belefoglalnának a terelőútba, magyarázta az élesdi magyar alpolgármester. 

Kajántó Pál ugyanakkor hozzátette, tudomása szerint most, hogy ilyen rövid időn belül a megyei tanács nyomására napirendre került a téma, az érintett háztulajdonosokkal még nem volt alkalmuk egyeztetni. Szerinte azonban érdemes megvizsgálni azt, hogy ha néhány tucat érintett ingatlantulajdonosnak kellemetlen is a helyzet, több ezer élesdi számára magát a lélegzetvételt jelentené a körgyűrű megépítése. Az alpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta, egyelőre csak egy tervről és ennek vizsgálatáról van szó. 

(Címlapfotó forrása: képernyőfotó/Youtube/Alesdonline.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?