Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a lupényi bányában tiltakozó vájárok

Készek éhségsztrájkba lépni a több napja a lupényi bánya mélyén tiltakozó vájárok, ha nem vezetnek eredményre a szakszervezet és a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) vezetősége által az energiaügyi minisztériumnál folytatandó hétfői tárgyalások.

Alin Sîn szakszervezeti vezető vasárnap este úgy nyilatkozott: a napok óta a bánya mélyén tiltakozó kollégái közül „legalább tízen" éhségsztrájkba kezdenek, ha nem teljesítik követeléseiket. A bányászok teljes januári bérük, valamint az elmaradt élelmiszerpótlékok kifizetését és utazási költségeik megtérítését kérik, ami szintén késik.

A CEH vezérigazgatója, Samuel Dioane becslései szerint összesen mintegy 18 millió lejre lenne szükség az elmaradt bérek és pótlékok törlesztéséhez.

A lupényi kőszénbánya mintegy hetven bányásza immáron a hatodik napja nem jött fel a tárnákból, így tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a bérüket. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők.

Vasárnap este több mint ötszáz bányász és helybéli lakos vett részt egy tiltakozó felvonuláson Lupény városában, hogy kifejezzék szolidaritásukat a bánya mélyén tiltakozó vájárokkal, és hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek a fizetések késése okán kialakult helyzet miatt.

A szakszervezeti vezető szerint a Zsil-völgyi bányák vezetősége és az érdekképviselet vezetői újabb egyeztetéseket folytatnak hétfőn az energiaügyi és a munkaügyi minisztériumnál, hogy tisztázzanak néhány kérdést a kormány által a bányászok bérének kifizetéséről elfogadott sürgősségi rendelettel kapcsolatban.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: news.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?