FRISSÍTVE – Abbahagyták a tiltakozást a livezényi bányászok, Lupényban folytatják a sztrájkot

FRISSÍTVE: Abbahagyták a tiltakozást péntek este a Petrozsény melletti livezényi bánya vájárjai, akik bérük késése miatt nem jöttek fel a tárnákból. A bányászok ígéretet kaptak arra, hogy a korában kilátásba helyezett február 26-i határidőnél korábban megkapják fizetésüket. FRISSÍTÉS: Lupényban mintegy 80 bányász továbbra is sztrájkol

Mivel a tiltakozás véget ért, hétfő reggel ismét elkezdődik a termelési tevékenység a bányában – nyilatkozta péntek este Sebastian Durbacă igazgató.

A livezényi bánya mintegy száz dolgozója pénteken csatlakozott a lupényi kollégáik által két nappal korábban kirobbantott tiltakozó akcióhoz, amelyet bérük kifizetésének késése váltott ki.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) adminisztrátora, Cristian Roşu a Florin Cîţu miniszterelnökkel, Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel és Lucian Heiuş pénzügyminisztériumi államtitkárral folytatott egyeztetéseket követően péntek este bejelentette, hogy a bányászok a korábban határidőként megszabott február 26. előtt megkapják bérüket.

A péntek esti kormányülést követően a miniszterelnök úgy nyilatkozott a téma a kapcsán, hogy amennyiben hétfő reggelre elkészül a kormányhatározat a bérkövetelések garancialapjáról szóló sürgősségi kormányrendelet alkalmazási szabályairól, a kabinet hétfőn online ülést tart és elfogadja azt. E határozat lehetővé teszi, hogy a következő három hónapban idejében utalni tudják a bányászok fizetését.

Lupényban foltatják a sztrájkot

A lupényi kőszénbánya mintegy nyolcvan bányásza folytatta szombat reggel a fizetésük késése miatt három nappal ezelőtt elkezdett tiltakozást, és továbbra sem jönnek fel a tárnákból. Szolidaritásból a lupényi bánya székhelyére érkezett és csatlakozott a kezdeményezéshez néhány vulkányi vájár is, de ők a felszínen maradtak.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) vezérigazgatója, Samuel Dioane szerint a bánya mélyén tiltakozók közül néhányan feljöttek, hogy találkozzanak családtagjaikkal, majd visszatértek társaikhoz. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők, és ha valaki rosszul lesz, a felszínre hozzák és kórházba szállítják – magyarázta. A tiltakozók élelmezéséről a szakszervezet, illetve a más bányáknál dolgozó kollégáik gondoskodnak, akik pénzt gyűjtöttek, hogy élelmet és vizet vásároljanak nekik.

A CEH vezérigazgatója szerint a bányászok többsége megértette a vállalat helyzetét, és azt is, hogy még február 26. előtt megkapják fizetésüket. Alin Sîn szakszervezeti vezető azonban szombaton úgy nyilatkozott, előfordulhat, hogy a lupényi bányászok mindaddig nem jönnek fel a tárnákból, amíg utalják januári bérüket.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: news.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?