Éhségsztrájkra készülnek a Bihar megyei, rézbányai bányászok

Sztrájkba léptek június 15-én a Băiţa Bihor Rt. Alkalmazottai, akik egyetlen dolgot kérnek az Országos Ásványkincs Ügynökségtől (ANMR): engedélyt arra, hogy dolgozzanak.

A cég vezetői és dolgozói barakkokban alszanak, patakvízben mosdanak, élelemmel kollégáik is rokonaik látják el őket, számolt be a helyszínről az ebhoreanul.ro portál.

Maria Rodica Trip, a cég igazgatója elmondta, azok, akik a mészkő feldolgozásával foglalkoznak, végzik a munkájukat. Megrendeléseket kell teljesíteniük, s amíg van nyersanyag, addig végzik a munkát. Egyetlen dolgot kérnek, azt, hogy az ANMR adja ki a mészkőbánya külszíni fejtéséhez szükséges engedélyt, hogy a cég hetven alkalmazottja dolgozhasson tovább. Amennyiben nem kapják meg az engedélyt, éhségsztrájkba kezdenek, tette hozzá.Maria Rodica Trip | Fotók: ebihoreanul.ro

Bár az állam is részvényese a bányának, eddig még a kormánybiztos sem ment el a sztrájkoló bányászokhoz, és az állami részvényeket kezelő gazdasági minisztériumtól sem kaptak segítséget a helyzet megoldásához, az ANRM képviselői pedig, akiket azzal vádolnak, hogy 2019 óta ok nélkül utasítják vissza a munka folyatásához szükséges engedély kibocsátását, egyelőre mindössze a szükséges iratok listáját küldték el. 

Lucina Popa, a részvénytársaság kereskedelmi igazgatója elmondta, május 18-án személyesen adta le az aktualizált iratokat, beleértve a területi bányászati felügyelőség dokumentumát, amelyben az áll, hogy a bányászati törvényben szereplő összes feltételnek eleget tettek az engedélyeztetéshez. „Ezek után június 23-án kapok egy átiratot az ügynökségtől a szükséges iratok listájával? Ebből mit értsek? Azt hiszem, csak húzzák az időt” – idézte az ebihoreanul.ro Lucian Popát.

A 2006-ban alapított részvénytársaság egyébként a mészkő kitermelésére és feldolgozására szakosodott, termékeiket például az üveggyártáshoz használják. Az emberek érthető módon elkeseredettek, hiszen munka nélkül maradhatnak a megye olyan részén, ahol alig van más munkalehetőség.

Az igazgató szerint csődbe akarják vinni őket, és visszaélnek velük az egyes állami intézmények képviselői. „Jöjjenek, nézzenek meg minket, és mondják meg, miért nem hagyják, hogy dolgozzunk” – idézte Maria Rodia Tripet az ebihoreanul.ro Az igazgató és az alkalmazottak készek folytatni a sztrájkot mindaddig, amíg elmegy hozzájuk Daniel Grigoroiu-Norocel, az ANMR elnöke és Claudiu Năsui gazdasági miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?