Minisztériumi támogatásból fejezik be Nagyszalonta főterének átépítését

Nagyszalonta főterén, illetve az egykori Toldi téren, mai nevén Székely László parkban zajló felújítási munkálatokat helyi forrásokból kezdte meg az önkormányzat tavaly ősszel. Hosszas egyeztetés után azonban a Bihar megyei Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium átveszi a főtér felújítási költségeinek nagy részét. 

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közberuházásokért felelős Minisztérium átveszi a nagyszalontai főtér munkálatainak költségét – jelentette be szerdán Bukarestben Cseke Attila miniszter. A tárcavezető elmondta: 8,7 millió lejt biztosít a munkálatokra a minisztérium, a helyi önkormányzat pedig 1,6 millió lejes önrésszel járul a befektetéshez.

A munkálatok során térköveznek, kicserélik a padokat és szemeteskukákat, illetve felújítják a szökőkutat és a játszóteret. Fedett bicikliparkolót létesítenek, a teret fásítják és elkülönítik a református templom udvarától, így az új főtér koncertek, szabadtéri események szervezésére is alkalmas lesz.

Nagyszalonta polgármesteri hivatala Facebook-oldalán közölte, hogy január 3-a óta tartanak az egyeztetések a munkálatok támogatásról. „Ésszel és kitartással 7,1 millió lejt spóroltunk meg a városnak. Ez majdnem 1,5 millió euró, amit a költségvetésben átcsoportosítunk. Ez olyan műszaki tervek előkészítésére is elég lesz, amelyek utak, biciklisávok, tömbházak és ipari parkok modernizálására fordítunk” – fogalmaz hivatalos közösségmédia-oldalán a helyi önkormányzat.

Horváth János, Nagyszalonta alpolgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta, a tervek szerint a munkálatokkal szeptemberben végeznie kellene a kivitelezőnek, de a procedurális nehézségek miatt számítanak némi csúszásra, azonban szinte biztosra vehet, hogy még a tél beállta elkészülnek a bihari hajdúváros út főterének a munkálatai.

(Címlapkép: a szerző felvétele)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?