Több száz Zsil-völgyi bányász tiltakozik a mélyben

Csaknem 360 Zsil-völgyi bányász tagadta meg, hogy műszak után a felszínre jöjjön. A parosényi és urikányi bányákban dolgozók elégedetlenségét az váltotta ki, hogy nem fizették ki nekik novemberi bérük előlegét, amelyet egy héttel ezelőtt kellett volna megkapniuk.

A tiltakozást még hétfő este elkezdték a parosényi szénbánya harmadik váltásában dolgozók, aztán az alsóurikányi bánya éjszakai és reggeli műszakának munkásai is csatlakoztak, így összesen 357-en maradtak lent a mélyben - nyiltakozta az Agerpres hírügynökségnek a Zsíl-völgyi Országos Bányabezárási Társaság (SNIMVJ) szakszervezetének elnöke, Domokos László.

Domokos szerint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum nem utalta még a SNIMVJ számláira a kiszállított szén ellenértékét, ezért nincs pénz a bérekre. A bányászok képviselői a délelőtt folyamán találkozni fognak a SNIMVJ vezérigazgatójával, Aurel Anghellel, ugyanakkor az energiaügyi minisztérium közbelépését is kérni fogják a helyzet rendezése érdekében.

A Zsíl-völgyi Országos Bányabezárási Társaságnak alárendelt parosényi és urikányi bányák jelenleg csaknem 900 alkalmazottat foglalkoztatnak. Mindkét szénipari létesítményt bezárják 2018 végéig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?