Spontán tüntetésbe kezdtek a lupényi bányánál

Spontán tüntetésbe kezdtek a lupényi kőszénbányában dolgozó vájárok szerda reggel. Az első műszakban dolgozók elégedetlenek a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) anyagi helyzetével és a kisegítő személyzet munkahetének csökkentésével. 

"Az első váltás nem állt műszakba. Az emberek félnek, mert nem tudják, mi történik, és elégedetlenek amiatt, hogy a munkaidőt ideiglenesen megszakították" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Ioan Ciubotaru szakszervezeti vezető. 

Ciubotaru szerint a zsilyvajdejvulkáni bányánál is zajlik egy tüntetés, ahol 15 munkás fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a segítő személyzetnek hétfőnként nem kell dolgoznia. A vezetőség szerint ezzel az intézkedéssel 1,6 millió lejt spórolna meg az üzem, ugyanis a kisegítő személyzet csak 75 százalékos fizetést kapna ezekre a napokra. 

A CEH kérte fizetésképtelenné nyilvánítását. Az energetikai konszernnél körülbelül 5.300 személy dolgozik a lónyai, lupényi, a livezényi és vulkáni bányákban, valamint a parosényi és marosnémeti hőerőművekben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?