Elfogták a tettest – gyújtogatás okozta a nagyszalontai műanyagraktár-tüzet

Azonosította és elfogta a rendőrség azt a férfit, aki felgyújtotta egy hete Nagyszalontán a műanyaghulladék-lerakatot. A tűzben az egész telephely leégett és nagymennyiségű toxikus füst került a légtérbe. A tűzoltók két napig dolgoztak a lángok megfékezésén. 

A nagyszalontai városháza biztonsági kamerarendszerének felvételei alapján a nyomozók megállapították, hogy gyújtogatás okozta a műanyaghulladék-feldolgozónál egy hete keletkezett hatalmas tüzet. A rendőrség azonosította a feltételezett elkövetőt, a helybéli 35 éves J. J-t, akit pénteken este előállítottak, szombaton pedig előzetes letartóztatásba helyeztek. A gyanúsított a rendőrségi kihallgatás során beismerte tettét – közölte Nagyszalonta Polgármesteri Hivatala saját Facebook-oldalán. Ugyanakkor közlik azt is, a nagyszalontai férfinak hasonló bűncselekményekért korábban már Magyarországon is meggyűlt a baja a hatóságokkal.

A szerző felvételei

Információink szerint a nagyszalontai Geszti úti vasúti átkelőnél felszerelt térfigyelő kamera felvételein jól látszik, amint a tűz fellobbanása előtt egy alak bemászik a kerítésen, majd néhány perc múlva, amikor éppen elhagyja a helyszínt, egy robbanás történik és kigyullad a műanyaghulladék-lerakat, majd hevesen égni kezdenek az itt tárolt hulladékbálák.

A katasztrófavédelem hivatalos tájékoztatója szerint a tűzoltókat 3 óra 41 perckor riasztották a helyszínre. Több mint 30-an vonultak nagy erőkkel a hulladéktárolóhoz 8 tűzoltóautóval. Pénteken további erősítést kérve a lánglovagok egész nap, sőt még szombaton is oltották a tüzet, amely újra és újra fellobbant a gyártelep különböző részein. Az összeolvadt, elégett műanyag füstjét a szél szerencsére északnyugat felé sodorta, ezért a nagymértékben toxikus füstfelhő nem veszélyeztette a dél-bihari hajdúváros lakosságát.

Július 9-ére virradóra kigyulladt Nagyszalontán egy műanyaghulladék-feldolgozó telep, a keletkezett tűz füstjét már negyven kilométerről is látni lehetetett. A Granuplast Direct hulladéklerakatában 1300 tonna műanyag és szemcsés hulladék található, utóbbi a hulladék felaprításából származik. A cég összegyűjti a műanyag hulladékot, speciális gépekkel felaprítja, majd továbbadja más cégeknek. A tűz körülbelül 8000 négyzetméternyi felületre terjedt ki, három csarnokot és a raktár udvarát érintette, ahol az 1300 tonna műanyag hulladékot tárolták.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?