banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Pénteken késő este ismét felcsaptak a lángok a szalontai műanyaglerakatnál, a városban is érezni a füstjét

A késő esti órákban ismét felcsaptak a lángok Nagyszalontán a pénteken hajnalban kigyulladt műanyaghulladék-lerakatnál. Bár a tűzoltók folyamatosan a helyszínen vannak és immár több mint húsz órája oltják a tüzet, illetve locsolják a tűzfészkeket, újra és újra begyullad a hatalmas mennyiségű izzó műanyag.

Szombaton éjfél körül a helyszínen két tűzoltóautóval dolgoztak a lángok megfékezésén. A leégett telephely körüli területet a rendőrség lezárta, az áramellátás lekapcsolása miatt az utcai világítás sem működik. Az azonban már jó ötven-hetven méterről is jól látszik, hogy több helyen világítanak a lángok, vörösre festve a felszálló füstöt.

A szerző felvételei

Amint a Maszolon megírtuk, péntekre virradóra egy műanyaglerakat gyulladt ki és elégett az ott tárolt mintegy 1300 tonna veszélyes hulladék. Hatvan tűzoltó kilenc tűzoltóautóval több mint tíz órán át küzdött a lángokkal, melynek füstje már negyven kilométerről, még Nagyváradról is jól látszott.

Az égés során keletkezett rendkívül toxikus füstöt a nyugat felé fújó szél nem a városra, Magyarország irányába, a pár kilométernyire lévő országhatár túloldalán lévő Geszt település felé sodorta. A magyar hatóságok azonban közölték, mérőállomásaik nem jeleztek toxikus gázokat a levegőben az érintett település körzetében.

A Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelőség hivatalos tájékoztatása szerint a tüzet a kora délutáni órákban sikeresen eloltották, de két egység a helyszínen marad felügyelni a helyzetet és megszüntetni a tűzgócokat. Szükség is volt a lánglovagokra, akik immár több mint húsz órája dolgoznak a tűz megfékezésén.

A széljárásnak köszönhetően a füst miatt nem került veszélybe a lakosság napközben, azonban estére megváltozott a szélirány és nyugat felől kezdett fújni a szél: az újra-újraéledő tűz füstjét pedig immár elsősorban a nagyszalontai Állomás-negyed tömbházai, illetve a Gacsó negyed déli része felé sodorja. Igaz, a füstfelhő mérete már csak töredéke a délelőttinek, de így is, még a város másik végében is érezni lehet az égett műanyag szagát.

A hatóságok egyelőre semmilyen intézkedést nem foganatosítottak a lakosság számára. A vasútállomás környékén, illetve az égő telephely felőli első utcában azonban lencsevégre kaptuk, amint akkora a füst, mintha egy ködös téli este lenne a hajdúvárosban.

Hivatalos tájékoztatást délután óta nem adott ki a katasztrófavédelem. Korábban azonban közölték, hogy a RoAlert rendszerben élesítettek egy üzenetet, amit azonnal kiküldenek, ha a lakosság egészsége veszélybe kerül.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?