Iohannis: továbbra is ismeretlen a schengeni csatlakozás jóváhagyásának időpontja

Klaus Iohannis romná államfő hétfőn kijelentette, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke támogatja Romániának azokat törekvéseit, hogy még az idén csatlakozzon a schengeni övezethez. Beszélt arról is, hogy a schengeni csatlakozás jóváhagyásának időpontja továbbra is ismeretlen, nincs konkrét ígéret sem júniusi, sem októberi dátumra.

Az államfő az uniós tisztségviselővel lezajlott tárgyalásai után nyilatkozott az újságíróknak. A Charles Michellel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: hétfő délután az Európai Tanács elnöke a román határrendészet operatív központjába látogat, ahol személyesen meggyőződhet arról, hogy Románia „utolsó generációs technológia alkalmazásával” őrzi az EU külső határait.

Iohannis ismertette azokat a lépéseket, amelyekkel Románia hozzájárult a februárban uniós szinten elfogadott migrációkezelési intézkedések gyors végrehajtásához. Megemlítette a román-szerb határon megvalósuló kísérleti projektet, amelyik szerinte lehetővé teszi Románia számára, hogy „megossza a külső határok védelmének legjobb gyakorlatait”.

Fotó: Presidency

Az államfő beszélt arról is, hogy a schengeni csatlakozás jóváhagyásának időpontja továbbra is ismeretlen, nincs konkrét ígéret sem júniusi, sem októberi dátumra. Elmondta, hogy a tárgyalások még zajlanak, de Bukarest eltökélt abban, hogy ez a folyamat még idén lezáruljon. Megjegyezte: Románia számára az lenne a legmegfelelőbb, ha Bulgáriával együtt lépne be a schengeni térségbe.

„Nem Románia, Ausztria vagy néhány brüsszeli tisztviselő, hanem a teljes Európai Unió problémája ennek a kérdésnek a megoldása. Schengen az EU egyik jelképe, az európai polgárok szabad mozgásáról szól. A december 8-i elutasító szavazás az Európai Unió és az európai polgárok szabad mozgásra irányuló törekvéseinek arculcsapását jelentette. Ezt a kérdést inkább előbb, mint utóbb meg kell oldani, ha azt akarjuk, hogy polgáraink továbbra is azt higgyék, hogy az Európai Unió nemcsak az egységes piac, hanem a szabad mozgás térsége is” – fejtette ki Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia schengeni csatlakozása továbbra is az ország célkitűzése. Szerinte a tárgyalásokat az nehezíti, hogy Ausztria nem Románia felkészültségével elégedetlen, hanem a migráció uniós kezelésével kapcsolatban vannak kifogásai.

„Nekünk nem kell bizonyítanunk semmit, mindenki tudja, hogy készen állunk a csatlakozásra. (...) Tudjuk kezelni a területünkön áthaladó migrációt, ezért tárgyaltunk az Európai Bizottsággal egy kísérleti projektről a Románia és Szerbia közötti határon, hogy megmutassuk, hogyan lehet ezt a folyamatot hatékonyan kezelni” – magyarázta Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?