Charles Michel: az ET-nek mielőbb döntenie kell Románia schengeni csatlakozásáról

Az Európai Tanács elnöke hétfőn Bukarestben kijelentette, hogy mielőbbi döntésre van szükség Románia schengeni csatlakozásáról.

A romániai látogatáson tartózkodó Charles Michelt a Cotroceni-palotában fogadta Klaus Iohannis államfő. A megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartottak. „Mielőbb döntenünk kell Románia schengeni csatlakozásáról” – mondta az újságíróknak az uniós tisztségviselő.

Fotó: Presidency.ro

Az Európai Tanács elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy Románia csatlakozása biztonságosabbá tenné az Európai Uniót. Kifejtette, számára egyértelmű, hogy Románia az összes csatlakozási feltételt teljesítette, és jómaga mindent meg fog tenni, hogy mielőbb megszülessen a Románia számára kedvező döntés. „Ez közös célkitűzésünk 2023-ban” – jelentette ki. Hozzátette, átérzi a román állampolgárok csalódottságát, és azt üzeni nekik, hogy Románia mielőbbi csatlakozása európai szintű támogatottságot élvez.

Arról is beszélt, hogy a migráció kihívást jelent az Európai Unió számára, ezért júniusban ismét napirendre tűzik ezt a témát.

„Számíthatnak rám és az elnökükre. Az összes romániainak tudnia kell, hogy mindent megteszek, ami lehetséges. A szabad közlekedés alapvető az EU-ban” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?