Iohannis: az országnak továbbra is gondoskodnia kell az ukrajnai menekültekről

Klaus Iohannis államfő kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy a román államnak továbbra is gondoskodnia kell arról, hogy az országba érkező ukrán állampolgároknak olyan életet biztosítson, amely a lehető legközelebb áll a normalitáshoz.

Az államfő üzenetét Ligia Deca elnöki tanácsos olvasta fel egy menekültügyi konferencián.

Iohannis emlékeztetett, hogy az Ukrajna ellen intézett orosz invázió emberek millióit kényszerítette otthonuk elhagyására, közülük mintegy 90 ezer ukrán állampolgár Romániában maradt. A romániai lakosság szívet melengető szolidaritással fogadta és segíti őket, az állam pedig intézkedésekbe kezdett: az ukrán menekült gyerekeknek oktatást biztosít a romániai iskolákban, a menekültek ingyenes egészségügyi ellátás kapnak – többek közt oltást is –, a felsőfokú tanulmányaikat végző ukránok pedig romániai egyetemeket folytathatják tanulmányaikat.

Fotó: Agerpres/EPA

„Tekintettel a jelenlegi biztonsági helyzetre, fontos, hogy a román állam továbbra is perspektívát kínáljon minden ukrán állampolgárnak, és olyan életkörülményeket biztosítson számukra, amelyek minél közelebb állnak a normalitáshoz” – olvasható az elnöki üzenetben.

Iohannis kiemelte, a tanulóknak és diákoknak közép- és hosszú távon is lehetőséget kell teremteni a továbbtanulásra, az aktív korú ukrán állampolgároknak pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. Románia egyes ágazatokban munkaerőhiánnyal küzd, így erre adatottak a gazdasági körülmények. Ugyanakkor méltó lakhatási feltételeket is biztosítani kell azoknak, akik a háború miatt otthonuk elhagyására kényszerültek – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy a menekültekkel szemben szolidaritásra és toleranciára van szükség, hogy biztonságban és nyugalomban érezzék magukat mindaddig, amíg elérkezik az idő, hogy akik haza akarnak térni, ezt biztonságban megtehessék.

„Meggyőződésem, hogy az állami hatóságok és a civil társadalom továbbra is erőfeszítéseket fog tenni, hogy enyhítse az ukrajnai háborúnak a Romániában tartózkodó ukrán állampolgárokra tett negatív hatásait, biztonságos jövő reményét kínálva számukra” – üzente Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?