Internetes csalás: az eMAG arculatát használva próbálnak becsapni

Az eMAG vállalat vizuális arculatát másoló adathalász álüzenetekre figyelmeztetett pénteken az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC). Az intézmény Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint az elmúlt napokban számos romániai felhasználó kapott rosszindulatú linkeket tartalmazó üzeneteket.

A csalók a linkeket tartalmazó üzenetekben egy állítólagos nyereményről értesítik „a szerencsés nyertest”, és a közismert cég, az eMAG vizuális arculatát másolva próbálják meg rávenni a címzettet, hogy kattintson az üzenetben levő linkre, adja meg személyes adatait vagy telepítsen a telefonjára egy kártékony alkalmazást – figyelmeztetett pénteken az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság, írja az Agerpres.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels-Pixabay
„Ha az üzenet szövegének megfogalmazása gyanúsnak tűnik, ha ebben linkek vagy csatolmányok megtekintésére szólítanak fel, és nem indokolják meg, hogy miért van szükség erre, más kommunikációs csatornán vegyék fel a kapcsolatot a feladóval” – figyelmeztettek a szakemberek.

A kiberbiztonsági igazgatóság illetékesei ugyanakkor felhívták a felhasználók figyelmét, hogy mindig olvassák el figyelmesen a kapott információkat, mielőtt online megadják az adataikat, és győződjenek meg róla, hogy az adott vállalat hivatalos weboldalát használják. A gyanús e-maileket, üzeneteket jelenteni kell a vállalatnak, amelynek a nevében küldték ezeket, ha a felhasználók megadták a bankkártyaadataikat, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a bankjukkal, és ha kár érte őket, jelentsék a rendőrségen, valamint a Országos Kiberbiztonsági Igazgatóságnál (DNSC) – áll a felhívásban. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?