Indokolt az oltási központok számának csökkentése: október óta megnégyszereződött egy vakcina beadásának a költsége

Az elmúlt időszakban havi szinten körülbelül 30 millió lej ment el az oltási központok üzemeltetésére. 

Háromszáz millió lejnél többet költött ezidáig a kormány az oltási központok működtetésére, s mivel az elmúlt időszakban az oltási hajlandóság minimálisra csökkent, ésszerű a hatóságok döntése, hogy egy részüket szüntessék meg, illetve alakítsák át tesztelési központtá.

Havi szinten 30 millió lej körüli összegbe kerül az oltási központok működtetése, árulta el a Maszolnak Vass Levente, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Az oltási központok száma ingadozott az elmúlt hónapokban, összhangban az oltási hajlandósággal, voltak olyan hónapok is, amikor ennél lényegesen kevesebbe került a fenntartásuk, 2021 augusztusában például csak 24 millióba.

Az oltási kampány költséghatékonysága októberben és novemberben volt a legnagyobb, amikor sokan vették fel a vakcinát. Októberben 2,3 millió adag oltóanyagot adtak be országos szinten, ami 30 millió lejes költséggel számolva azt jelenti, hogy egy oltás hozzávetőleg 13 lejbe került. Novemberben, amikor 2,14 millió vakcinát használtunk fel, 14 lejre emelkedett az egységnyi költség.

Decemberben már meredeken esett az oltakozási kedv, a beadott oltóanyag mennyisége alig haladta meg az egymillió dózist, az egységnyi költség pedig az egekbe szökött, 29 lejre nőtt. Januárban folytatódott a csökkenő trend, már csak 576 ezer személyt oltottak be, az egy főre eső kiadás pedig 52 lejre emelkedett.Minimálisra csökkent sok oltási központ tevékenysége | Fotó: Agerpres

Február első két hetében mindössze 169 ezer ember oltatta be magát. Ha feltételezzük, hogy az oltási hajlandóság ugyanezen a szinten marad a hónap második felében, akkor február 28-ig hozzávetőleg 340 ezer adag vakcinát használnak fel, ami már 88 lejes egységnyi költséget jelentene, ha az oltási központok száma változatlan maradna. Három hónap leforgása alatt tehát körülbelül hatodára csökkent az oltási kampány költséghatékonysága, ha a beadott vakcinák teljes számával kalkulálunk.

Az átoltottság növekedését azonban sokkal inkább befolyásolja az első dózist megkapó személyek száma, ami még inkább visszaesett a vizsgált időszakban. Október közepe táján, hétköznapokon 30 ezer fölött volt azok száma, akiknek az első adag vakcinát adták be. November azonos időszakában ez 21 ezerre, decemberben 6600-6700-ra csökkent, januárban már csak kevéssel haladta meg a 6 ezret, míg februárban már az 1500-at sem érte el. Ez azt jelenti, hogy októberhez képest huszadára csökkent az újonnan oltakozók száma, a költséghatékonyság pedig a bányász béka ülepének a szintjére süllyedt.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) tájékoztatása szerint 2021 márciusának elején 435 oltási központ működött. Az intenzív oltakozás időszakában, májusban és ősszel 1000 körül volt az oltási központok száma, szeptemberre ez 580-ra csökkent, február első hetében pedig 710 volt. Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora a közelmúltban jelenetette be, hogy 171 oltási központot bezárnak, 322 pedig csökkentett programmal működik. A hatóságok egy sor olyan központot azonosítottak, ahol az egy tucatot sem érte el a naponta beadott oltások száma.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?