Maros megyében eddig csaknem kétezer kiskorút oltottak be koronavírus ellen

Az 1926 beoltott személy körülbelül 70 százaléka, 1340 gyermek mindkét dózis vakcinát megkapta Maros megyében. Az adatok azokra a 12 és 18 év közötti gyermekekre és serdülőkorú ifjakra vonatkoznak, akik az elmúlt fél évben kérhették a vakcinát.

Az elmúlt két hétben több mint 7400 adag vakcinát adtak be Maros megyében, az újonnan beoltott személyek 20 százalékát az első adaggal, 54 százalékát pedig a harmadik dózissal immunizálták.

„Jelenleg a megye 12 év feletti lakosságának 49,17 százaléka van beoltva koronavírus ellen. A 12 és 18 év közötti kiskorúak közül 1926 személyt oltottak be legalább egy dózissal, mindkét dózist 1340 gyermek kapta meg” – tájékoztatott Damian Samoilă, a Maros Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Mint fogalmazott, ebben a hónapban a 12 és 18 év közötti gyermekek már megkaphatják a harmadik oltást is, mivel eltelt hat hónap azóta, amióta a korosztály immunizálása elkezdődött.

Maros megyében a háziorvosoknál nehézkesen megy az oltási folyamat, ez elsősorban a városokban vagy azokon a településeken jellemző, ahol van oltóközpont is. „Az az általános tapasztalat a háziorvosoknál, hogy nehezen tudnak összegyűjteni megfelelő számú személyt, akiket beolthatnak. A rendelőkben a Johnson&Johnson egydózisú vakcinával lehet oltani, ahhoz viszont, hogy igényeljenek ebből az oltóanyagból, legalább öt személy kell hogy kérje azt a háziorvosánál” – tájékoztatott dr. Finna Judit marosvásárhelyi háziorvos.Fotó: Mohai Balázs/MTI

Kifejtette, a háziorvosok folyamatosan kommunikálnak egymással annak érdekében, hogy a kibontott oltóanyagot be tudják adni az igénylőknek, és ne vesszen kárba egyetlen adag vakcina sem. Hozzátette, sok esetben nehezen megy az oltóanyag kiszállítása is. Azt is elmondta, általában kevesebben jelentkeznek a háziorvosoknál a 12 és 18 év közötti korosztályból is a szülőkkel, mivel a gyermekeket a Pfizer–BioNtech vakcinájával lehet beoltani, amelyet az oltóközpontokban adnak be.

Hangsúlyozta, a vidéken működő háziorvosi rendelőkben sokkal hatékonyabban zajlik a folyamat, hiszen nincsenek oltóközpontok, ezért nagyon hamar összegyűl a szükséges öt személy adagonként. Az oltóanyag ebben az esetben is a Johnson&Johnson, amelyet az oltókaraván segítségével szállítanak ki a falvakba, községekbe – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mivel korábban a romániai oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță bejelentette, hogy január közepétől készülnek az 5-11 éves gyermekek oltási kampányára is, a Maros megyei hatóságoknál is megkezdték az előkészületeket a kicsik oltására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?