Egészségügyi miniszter: 14 napról 10-re csökken a karantén

A jelenlegi tizennégy napról tíz napra csökkentik a koronavírus-fertőzöttek számára kötelezően előírt karantén és lakhelyi elkülönítés időtartamát - jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila rámutatott, a napokban intézkednek arról, hogy az uniós tagállamok nagy részéhez hasonlóan Romániában is 10 nap legyen a karantén és a lakhelyi elkülönítés időtartama.

Adriana Pistol és Alexandru Rafila | Fotó: Agerpres

A sajtótájékoztatón jelen volt a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója, Adriana Pistol is, aki ismét a koronavírus elleni oltás felvételére buzdított mindenkit. Mint hangsúlyozta, a vakcina védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen, amely az időseknél és a krónikus betegeknél gyakoribb, de fiataloknál is előfordul. „Lehet, hogy van valamilyen krónikus betegségünk, de nem tudunk róla. Oltassák be magukat, hogy elkerüljék a betegség súlyos formáit!” – fogalmazott.

A szakember rámutatott, a magas átoltottsággal rendelkező országok megengedhetik maguknak, hogy 10 napnál is rövidebb időtartamú kötelező karantént szabjanak meg, mivel az oltottak sokkal kisebb mértékben adják tovább a vírust, mint az oltatlanok. „Nálunk az oltatlanok magas száma jelenti a problémát, és a kilátásaink nem túl optimisták” – nyomatékosította Pistol.

Kapcsolódók

Kimaradt?