Ifjúsági tereket hoznak létre a háromszéki településeken

A fiataloknak igényük van olyan helyekre, ahol találkozni tudnak és megszervezhetik a programjaikat, derült ki a háromszéki ifjúsági konzultációkból. Kovászna megye önkormányzata erre az igényre válaszként hozta létre azt a támogatási programot, amely településenként 15 000 lejjel finanszírozza az ifjúsági terek kialakítását és felszerelését. Erre a programra a helyi önkormányzatok pályázhatnak a megyei tanácsnál.

Tamás Sándor tanácselnök szerint az a cél, hogy megyei és helyi összefogással felújítsanak és ismét használatba hozzanak olyan létesítményeket, amelyek a vidéken élő fiatalok mindennapjainak, életkörülményeinek javítását eredményezik. Hozzátette: fontos a vidék megtartó ereje, ehhez pedig érdemes közösséget is építeni az életkörülmények javítása mellett.

Az ifjúsági terek kialakítását és felszerelését célzó programhoz költségvetés-módosítással rendelnek pénzt, és hamarosan meghirdetik a pályázati kiírást. Előzetesen egyeztettek a helyi önkormányzati vezetőkkel, hogy a polgármesteri hivatalok jelöljenek ki egy-egy olyan helyiséget, amelyet közösségi térként tartósan az ifjúság rendelkezésére bocsátanak. Ígéretek szerint a beérkező pályázatokat egy hónapon belül elbírálják és két hét alatt ki is fizetik a támogatásokat.

Amint arról beszámoltunk, az ifjúsági terek programjának létrehozását megelőzően Kovászna megyében, illetve Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen külön-külön is ifjúsági konzultációkat szerveztek. Kézdivásárhelyen 624 fiatal válaszát dolgozták fel, Sepsiszentgyörgyön 1222 fiatal vett részt a városi konzultáción. Megyei szinten pedig 2224 fiatal megkérdezésével térképezték fel a vidéki ifjúság igényeit is.

Jakab István Barna, a háromszéki önkormányzat alelnöke, a program kezdeményezője szerint az ifjúsági konzultáció eredményeiből egyértelműen az derült ki, hogy a fiataloknak igénye van, hogy legyenek olyan közösségi terek, amelyeket használhatnak, azonban a települések túlnyomó részén nem alakítottak ki ilyen helyszíneket, vagy nincs felszerelés, berendezés, hogy azokat használatba vehessék, ezen a helyzeten kíván segíteni a megyei tanács által finanszírozott program.

Kapcsolódók

Kimaradt?