Politikai nyilatkozatban állt ki a kisebbségvédelem ügye mellett a háromszéki önkormányzat

Kovászna Megye Tanácsa szerdai ülésén Tamás Sándor tanácselnök előterjesztése alapján politikai nyilatkozatot fogadott el a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatásáról. Romániában a háromszéki önkormányzat az első, amely támogató nyilatkozatot fogadott el a témában.  

Tamás Sándor előterjesztésében felidézte, hogy az Európai Bizottság elutasította az RMDSZ és európai partnerei által kidolgozott Minority SafePack nevű polgári kezdeményezést, amelyet szerte az Európai Unióban több mint 1,3 millióan támogattak aláírásukkal.

„Nem tudjuk elfogadni, hogy az EU ismét szőnyeg alá sepri a kisebbségvédelmi kérdést, ezért javasoltuk, fogadjunk el politikai nyilatkozatot, amellyel felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül döntését és vegye ismét napirendre a Minority SafePack javaslatait. Felkérjük az Európai Bizottságot és a Régiók Bizottságát, hogy ismét tűzzék napirendre az európai kisebbségvédelem ügyét és ezt nyomatékosítsák az Európai Bizottság felé" – mutatott rá a háromszéki tanácselnök.

A háromszéki képviselő testület 25 magyar tanácstagja támogató és az 5 román tanácstag ellenszavazatával elfogadták a politikai nyilatkozatot.  

A Minority SafePack januári elutasítása számos tiltakozó reakciót váltott ki Európa-szerte, Frízföld tartomány és az Åland-szigetek kormánya nyitotta meg a sort, majd Dél-Tirol parlamentje fogadott el határozatot, hogy továbbra is támogatják az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést. Egy héttel korábban hasonló nyilatkozatot írtak alá közösen Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökei, valamint a székelyföldi városok polgármesterei.

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?