A nagyinfrastruktúra fejlesztésének éve lesz ez Háromszéken

A háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme volt a legfontosabb 2020-ban, ezért prioritásként kezelték a szociális és egészségügyi rendszer támogatását, mondta az év első megyei tanácsülésén Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanácselnök hozzátette: a koronavírus-járvány elleni védekezésnek nem lehet sem adminisztratív, sem pénzügyi akadálya, ezért idén is prioritásként kezelik a szociális és egészségügyi rendszer támogatását.

Emellett ebben az esztendőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a beruházásokra, ennek részeként folytatják Erdővidék teljes úthálózatának felújítását. A 150 millió lejes beruházás két részből áll: a Málnásfürdőt, Hatodot, Nagybacont, Bibarcfalvát, Barótot és az ágostonfalvi hídat összekötő 50 kilométeres útszakasz felújításának folytatásából, valamint a Barót–Olasztelek–Vargyas–Hargita megye határa közötti útvonal rehabilitációjának elkezdéséből.

A hatodi út madártávlatból | Fotó: Kocsis B. János

Az utóbbi munkálatokra a Kovászna megyei Út és Híd Rt. nyerte a közbeszerzést, és ahogy az idő engedi, elkezdik a munkát. Folyamatban van a Bodzavidéket és Orbaiszéket összekötő 22,5 kilométeres útszakasz felújítása is, amelynek összértéke 24 millió lej.

Tamás Sándor hozzátette: az építőipar az egyik megmentője a munkahelyeknek, Kovászna Megye Tanácsának fontos, hogy az embereknek legyen állásuk. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó híd és út részvénytársaságnál százötven háromszéki ember dolgozik, ami ugyanennyi háromszéki család megélhetését jelenti. 

Új székház kultúrának, ifjúságnak

Az év első tanácsülésén a testület tagjai megszavazták a Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Sapientia Alapítvány és a Kovászna Megyei Tanács közös nagy beruházásának, a megyeszékhelyi romos volt Bodok szálloda helyén megvalósuló Multifunkcionális Kulturális Központ társulási szerződésének megkötését. Úgy tudjuk, idénre tervezik a „kommunista relikvia” egykori szálloda lebontását. Helyében a város központjában megépül az ország legkorszerűbb kulturális-ifjúsági központja.

Az egykori Bodok szálló épülete az egyik legkorszerűbb kulturális központ lesz az országban | A szerző felvétele

A nagyszabású projekt létrejöttéhez három intézmény fogott össze a tulajdonukban lévő ingatlanokkal társulva, így a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatok és a Sapientia Alapítvány. Az kulturális és ifjúsági központ része lesz a legkorszerűbb, legjobb akusztikával rendelkező romániai hangversenyterem is. 

De ugyanott kapnak helyet a városi és a megyei önkormányzat fenntartásában lévő művelődési intézmények, így a Tamási Áron Színház, a Cimborák Bábszínház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK), az M Stúdió új székházai és előadótermei is. Emellett a központ a város olyan ifjúsági és kulturális tere lesz, ahol a középiskolás fiatalok minőségi szabadidőt tudnak majd eltölteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?