Hunyadi János-szobrot állítanak fel a marosvásárhelyi várban

Marosvásárhely önkormányzata keddi testületi ülésén elfogadta a határozattervezetet, amely alapján Hunyadi Jánost mintázó szobrot állítanak fel a marosvásárhelyi vártemplom közvetlen közelében. A szobrot az interetnikus szolidaritás erősítése jegyében kapta ajándékba a megyeszékhely.

A tanácshatározatra azért volt szükség, mert a szobor felállításának engedélye határozatköteles, azaz mivel közterületen áll majd, a városi tanácsnak el kellett fogadnia, hogy a saját közterületén avassák fel az alkotást. A szobor a vártemplom és a kaszárnya közötti zöld területen kap majd helyet – részletezte szerkesztőségünknek Frunda Csenge, a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője.

A szobor majdani helye a várban, a kaszárnya és a templom közelében | Fotó: Borsi Balázs

„A Hunyadi János-szobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész készítette és a Professzorok Batthyány Köre adományozta a városnak. A bronzból készül alkotás 116 centiméter magas és 79 centiméter széles. Ehhez készül egy talapzat is, amely majdnem akkora, mint maga az alkotás. A szobor deréktól felfele karddal ábrázolja Hunyadi Jánost. Fontosnak tartjuk, hogy ez a szobor a marosvásárhelyi várba kerüljön, hiszen Hunyadi János az erdélyi történelem egyik legfontosabb személyisége volt, mindkét etnikum számára meghatározó szerepet töltött be. Emellett mindkét fél részéről elfogadott történelmi alakról beszélhetünk, hiszen béketeremtő szerepet töltött be Erdélyben” – fogalmazott Frunda Csenge.

Adomány az interetnikus szolidaritás jegyében | Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Hozzátette, a felállítási költségeket a polgármesteri hivatal állja. A frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy a szoboravatást hamarosan megtartják. Mint mondta, az előzetes tervek szerint július 22-én, Hunyadi János törökök elleni nándorfehérvári diadalának évfordulója avatják fel az alkotást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?