Hóeltakarítás: a háromszéki települések többségében önerőből oldják meg

A háromszéki települések többsége önerőből, saját eszközeivel biztosítja az utak hótalanítását. Ráduly István prefektus leszögezte: az országutakat és megyei utak téli karbantartását szakcégekre bízták, ám a települések helyi úthálózatának takarítása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

A prefektus úgy tudja, a Kovászna megyei önkormányzatok közül négy – Árkos, Illyefalva, Köröspatak és Bacon – kötött szerződést külső szakszolgáltatóval és további két önkormányzatnál még folyamatban van a közbeszerzés. A többi háromszéki település saját eszközeivel és erőforrásaival biztosítja az utak téli takarítását. A prefektus összesítése szerint azok az önkormányzatok, amelyek maguk végzik az utak téli karbantartását, összesen 98 saját géppel rendelkeznek.

Fotók: Sepsiszentgyörgy önkormánzyata

Ráduly István szerint a Kovászna megyei országutak hótalanításáért a Regionális Út és Hídügyi Igazgatóság sepsiszentgyörgyi kirendeltsége felel. Ez a vállalat 17 saját tulajdonú és 28 bérelt eszközzel dolgozik, és több helyen van telephelye, így Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Bodzafordulón, Kovásznán, Bereckben és egy bálványosi támaszponttal is rendelkezik. Az országutak karbantartásáért felelő igazgatóság 2700 tonna sót, 1000 tonna homokot, valamint 36 tonna kalcium-kloridot raktározott be a télire, de a készleten kívül szükség esetére leszerződtek nagyobb mennyiségű csúszásgátló anyagot.

A háromszéki megyei utak hótalanítását a Kovászna megyei tanács alárendeltségében lévő Út és Híd Rt.-re bízták, amely sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, baróti és bodzafordulói telephelyeiről indítja 29 saját és 14 bérelt autóját. A megyei vállalatnál 5000 tonna homok és 200 tonna só van raktáron, de ezt a mennyiséget több mint 10 000 tonna sóra és 2500 tonna homokra fogják növelni.

Hóvihar esetén a közútkezelők csak a havazás megszűnése után kezdik csúszásgátló anyagokkal szórni az utakat, pontosította Ráduly István. A háromszéki prefektus szerint, ha valaki havazáskor elakad, akkor nem az útkarbantartók, hanem a Készenléti Felügyelőség (ISU) segít. Másrészt fontos azt is tudatosítani, hogy havazáskor mindig a főutcákkal kezdik a takarítást és fokozatosan jutnak el a kis utcák irányába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?