Hivatalos: havi négy nap távmunka jár a szülőnek, ha 11 évesnél kisebb gyermeke van

Kihirdette Klaus Iohannis államelnök csütörtökön a munkatörvénykönyvnek azt a kiegészítését, mely előírja, hogy a munkavállalók, akik 11 évesnél kisebb gyermeket tartanak el, havonta négy napot távmunkában teljesíthetnek. Mint korábban írtuk, a törvénykezdeményezés célja a családok segítése.

Fotó forrása: Pixabay

„Kérésre havonta négy nap otthoni vagy távmunkában részesülnek a távmunka szabályozásáról szóló, módosított és kiegészített 2018/81-as számú törvény feltételei szerint azok a munkavállalók, akinek az eltartásában legfeljebb 11 éves gyermek van, kivételt képeznek azok a helyzetek, amikor a munka jellege vagy típusa nem teszi lehetővé a munka ilyen körülmények között történő elvégzését" – írja elő a törvény.

Ha mindkét szülő vagy törvényes képviselő munkavállaló, a kérelemhez csatolni kell a másik szülő vagy törvényes képviselő nyilatkozatát, amelyben kijelenti, hogy nem kérte egyidejűleg az otthoni munkavégzést vagy távmunkát ugyanarra az időszakra.

A 2018/81-as számú törvény szerint a távmunkát igénylőknek rendelkezniük kell minden olyan eszközzel, amely a munkaköri leírásuk szerint rájuk bízott feladatok elvégzéséhez szükséges –írja elő a kihirdetett törvény.

Kapcsolódók

Kimaradt?