Tervezet: pénzt kaphatnak az államtól azok a nagyszülők, akik vállalják az unokáik gondozását

Az unokáikat gondozó nagyszülők havi 1500 lejig terjedő juttatást kaphatnak egy törvénytervezet szerint, amely a gyermeknevelési szabadságot és gyermekgondozási díjat szabályozó 2010/111-es sürgősségi kormányrendeletet módosítaná. Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es képviselőt kérdeztük a változásokról.

Mint ismert, azok a kismamák, akik a gyermek fél éves kora előtt, fogyatékkal élő gyermek esetében pedig egy éves kora előtt visszamennek dolgozni, jogosultak az úgynevezett visszailleszkedési pótlékra, egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2 évet. Ez azt jelenti, hogy az anyuka a fizetése mellett 1500 lejes juttatást kap. Fogyatékkal élő gyermek esetében 3 éves korig jár a juttatás.

Illusztráció: Adobe Stock

Csép Éva Andrea a Maszol megkeresésére elmagyarázta, tulajdonképpen arról van szó, hogy a nagyszülők lennének jogosultak a fent említett támogatásra, amennyiben a szülő visszamegy dolgozni és úgy dönt, hogy a nagyszülőkre bízza az unokát. Fontos azonban, hogy erre a támogatásra csak azok lennének jogosultak, akik még nem nyugdíjasok.

Emellett tudni kell, hogy az állam fizetéskiegészítéssel ösztönzi a gyereknevelési szabadságon lévő szülőket, hogy hamarabb munkába álljanak. Ha a szülő a gyerek hat hónapos kora után áll munkába, a gyerek 3 éves koráig havi 650 lej fizetéskiegészítésre jogosult. „A tervezet másik tétele szerint a nagyszülők is megkaphatnák ezt a támogatást, ha vállalják az unoka gondozását, függetlenül attól, hogy dolgoznak-e vagy sem, nyugdíjasok-e vagy sem” – magyarázta a parlamenti képviselő. 

Leegyszerűsítve: amennyiben az unoka gondozását átvállaló nagyszülő még nem nyugdíjas, legfeljebb 1500 lejre lehet jogosult, amennyiben már a nyugdíjas éveit tölti, a támogatás legtöbb 650 lej lehet. 

Illusztráció: Pexels

A családügyi szakpolitikus szerint nagyon fontos az „aktív idősödéssel” foglalkozni, emellett a családi értékek megtartására is hangsúlyt kell fektetni, illetve a szülők is nyugodtabbak, ha a nagyszülők vigyáznak a kicsikre. Kiemelten figyelni kell arra is, hogy az idősebb generációt „ne hanyagoljuk el, közel tartsuk magunkhoz, feladatot adjunk nekik”, így ők is érezhetik, hogy számítanak és hasznos tagjai a családi és társadalmi életnek.

Csép Éva Andrea elmondta, két hét múlva tárgyalják újra a tervezetet, hiszen a keddi ülésen a bizottság vezetői elhalasztották a döntést. Ezzel a törvénytervezettel támogatnák a szülőket, akik hamarabb munkába állnának, valamint a nagyszülőket is, akik pénzhez jutnának.

A jelenleg érvényben lévő törvényrendelet szerint (111/20107) azok a szülők részesülhetnek gyermeknevelési támogatásban (indemnizația pentru creșterea copilului), akik a gyermek születése előtti utolsó 2 évben, 12 hónapon át az adótörvény szerinti jövedelemadó-köteles jövedelmet értek el. Jelenleg a támogatás a szülő átlagos havi nettó jövedelemének 85 százaléka, de legalább 1250 lej és legfeljebb 8500 lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?