Hegyimentők a nyugdíjtörvényről: „Ez nagyon nagy igazságtalanság”

„Ez nagyon nagy igazságtalanság” – mutatott rá a Román Salvamont vezetősége, miután a terepmunkát végző hegyi- és a barlangi mentők nem kerültek be a különleges munkakörülmények között dolgozók kategóriájába az új nyugdíjtörvényben.

Fotó: Salvamont

A szolgálat elnöke, Sabin Cornoiu által aláírt közlemény rámutatott arra, hogy bár megértőek, a kialakult helyzet mégis egyenlőtlenséget teremt a sürgősségi, katasztrófavédelmi szolgáltatás alkalmazottai között, holott mind nehéz munkakörülmények között, komoly fizikai erőkifejtés és pszichikai teher mellett dolgoznak. Hangsúlyozták, az életkor előrehaladtával és a hegyi környezetben végzett megterhelő munka elkerülhetetlenül korai fizikai és pszichikai kopáshoz vezet. „Szolidaritást vállalunk minden olyan mentőszolgálattal és sürgősségi szoltáltatás végző intézménnyel, amelyik igazságtalanságnak tartja, ami történt, és támogatni fogjuk a kezdeményezéseiket, amelyek megoldhatják ezt a társadalmi egyenlőtlenséget. Függetlenül attól, hogy ez meddig fog tartani és milyen formában valósul meg, mi garantáljuk, hogy megpróbáljuk a tevékenységünket a legmagasabb színvonalon végezni, hivatástudattal válaszolunk minden sürgősségi hívásra és nem hagyjuk cserben azokat, akik számítanak ránk amikor megsérülnek a hegyen” – fogalmaznak a hivatalos Facebook-oldalukon nyilvánosságra hozott állásfoglalásban.

A közleményben elismerően méltatták a megyei és a helyi önkormányzatok támogatását, ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy mindössze 280 szerződéses hegyimentő van az országban, így nem jelentene jelentős pénzügyi terhet, ha elismernék a törvényben a különleges munkakörülmények között teljesítő szolgálatukat.

Cornoiu a News.ro megkeresésére kiemelte: egy bizonyos életkor felett már nem várható el senkitől a hegyimentés, de azáltal, hogy foglalkozásuk nem szerepel a különleges munkakörülmények kategóriájában a kedvezményes nyugdíjkórhatár alól is kikerültek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?