Turisták ragadtak Pádison, miután a havazás járhatatlanná tette az utat

„Nehéz, vizes” hó borítja Bihar megyében a Bogatelep és Pádis-fennsík közötti hegyi út utolsó szakaszát, miután az elmúlt éjszaka jelentősen havazott – közölte az Agerpres hírügynökséggel Ioan Sabău, a Bihar megyei útügyi vállalat belényesi részlegének vezetője.

Egy pádisi panzió tulajdonosa vasárnap reggel azt írta a Facebookra, hogy több szállóvendég nem tudott autóval hazaindulni, mert az út járhatatlanná vált a 40 centiméteres hóréteg miatt.

Ioan Sabău tájékoztatása szerint az érintett szakaszon hókotró dolgozik, hogy vasárnap délutánra megfelelő közlekedési feltételeket biztosítsanak a hegyi úton. Azt is elmondta, jelenleg nem havazik, de a hó vizessé, súlyossá vált, nehezen távolítható el az úttestről. Állítása szerint helyenként a hóréteg eléri a 30 centimétert.

Fotók: Bihar megyei Hegyimentő Szolgálat

Egy pádisi panzióban hat turista – két magyarországi és négy kolozsvári – várja, hogy járhatóvá váljon az út. Egy másik panzióban további hat turista tartózkodik.

Mircea Mălan, a megyei tanács elnökhelyettese közölte, hogy minden Bihar megyei hegyvidéki üdülőtelepre hókotrókat küldtek. A hóvihar miatt több fa az úttestre zuhant, de ezeket már eltávolították.

A Bihar megyei Salvamont átfésülte Glavoj (Glăvoi) térségét, hogy megbizonyosodjanak, nem rekedt a hóban sem ember, sem autó. Scăriţánál találtak is egy gépkocsit két utassal, akiknek felajánlották, hogy a Salvamont pádisi bázisára szállítják őket, a turisták azonban elutasították ezt, mondván, hogy elegendő üzemanyaguk van, és megvárják, míg a hókotrók járhatóvá teszik az utat.

A hegyimentők arra kérik azokat, akik Bihar megye hegyvidékei felé akarnak autózni, hogy autójukat megfelelően felszerelve, valamint téli ruházatban és lábbelivel induljanak útnak. Biharfüreden (Stâna de Vale), Pádison és a Bihar-hágón (Vârtop) ugyanis jelentős hóréteg rakódott le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?