Hegyimentő szolgálat a múzeumnál? – Meghallgatást kérnek a kormánytól a hegyimentők

A kormány kiadáscsökkentési intézkedései miatt megszűnhet a hegyimentő szolgálatok jogi státusa, és akár múzeumokkal vagy filharmóniákkal vonnák össze őket, hívják fel a figyelmet a hegyimentők. Bár a törvény elvileg megengedné, hogy kivételt tegyenek velük, a megyei tanácsok erre irányuló korábbi kéréseire eddig nem válaszolt a kormány. A hegyimentők azt a nem hivatalos hírt kapták, hogy nem lesz kivételezés, ezért szerdán megkongatták a vészharangot, és sürgősen meghallgatást kérnek a kormánytól és több minisztériumtól.

Mint még augusztusban a Maszolon is megírtuk, a hegyimentő szolgálatok már akkor petíciót indítottak, hogy ne legyen rájuk érvényes a kormány költségcsökkentő intézkedése, melynek értelmében elveszítenék jogi státuszukat, és személyzetük 15 százalékát kellene leépíteni. Kovács Zoltán Róbert, a Maros Megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálat vezetője akkor lapunknak elmondta, szóbeli ígértet kaptak, hogy a hegyimentőkkel esetleg kivételt tesznek, azonban hivatalos válasz nem érkezett.

Fotó: a Maros Megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálat Facebook-oldalaNemrég azonban olyan, nem hivatalos értesítést kaptak, hogy „egyetlen memorandum sem lesz elfogadva”, mondta Kovács Róbert Zoltán, erre reagálva, meghallgatást kérnek a kormánytól, „mielőtt hivatalos lesz” az átszervezés.

Hegyimentő szolgálat a múzeumnál vagy filharmóniánál?

„A 2023/296-os törvény egy paragrafusa szerint, azok az intézmények, melyek egyedi tevékenységet végeznek, és a megyei tanácselnökök úgy gondolják, hogy szeretnék megtartani abban a felépítésben, ahogy eddig is dolgoztak, ezekért memorandumot tehetnek le. Minden megye kérte ilyen memorandum által – amit a megyei tanács elfogadott, és elküldte a minisztériumba –, hogy a hegyimentő szolgálatok maradjanak meg ugyanúgy, ahogy eddig voltak, hisz el lehet képzelni, hogy olyan szolgálatokat kell összevonni, átszervezni, melyeknek ötvennél kevesebb alkalmazottja van. Egy megyei hegyimentő szolgálatnak sincs ötven alkalmazottja, vagyis mindegyik átszervezésre kerül, ami azt jelenti, hogy akár a múzeumnak vagy a filharmóniának lesz egy hegyimentő szolgálata” – fejtette ki a Maros megyei szolgálat vezetője.

Hozzátette, nem lehet egy múzeum igazgatója egy operatív sürgősségi csapatnak a vezetője, ugyanakkor a 15 százalékos csökkentés ellehetetlenítené a munkájukat.

Országosan negyven alkalmazottat kellene leépíteni

„Maros megyében vagyunk tízen, extrém kevesen alkalmazva, ha ebből kettőt még ki kell rakni, akkor egyszerűen lehetetlen lesz dolgozni. Országos szinten 280 hegyimentő van, mi úgy gondoljuk, hogy nem ez fogja megmenteni Románia gazdaságát, ha negyven hegyimentőt leépítenek” – magyarázta Kovács Róbert.

Konzultációt akar az országos szövetség

A Romániai Hegyimentők Országos Szövetsége szerdai közleményükben azt írják mivel a kormánytól „mai napig nem érkezett válasz, és a megyei tanácsok és a Romániai Hegyimentők Országos Szövetsége által benyújtott memorandumokról nem folytattak konzultációt, sürgős meghallgatást kérünk a román kormánytól, a fejlesztési minisztériumtól és a Pénzügyminisztériumtól”.

„Nem akarjuk, hogy egy, a tevékenységünk sajátosságainak megfelelő elemzése nélkül kiadott határozat szülessen meg, önkényesen, egy olyan előzetes konzultáció nélkül, amelyben kifejthetjük álláspontunkat az optimális megoldás megtalálása, a hegyimentő szolgálat magas szintű teljesítményének fenntartása és a hegyi túrázók biztonsága érdekében” – írják a közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?