Elveszítik jogi státuszukat a hegyimentő szolgálatok, ha a kormány kiadáscsökkentési terve megvalósul

Az összes megyei hegyimentő szolgálat elveszíti jogi státuszát, ha a kormány kiadáscsökkentési sürgősségi határozattervezete nem tesz kivételt – figyelmeztetnek a hegymentő, hegyi- és barlangi mentő szolgálatok. A határozattervezet értelmében akkor működhetnének az intézmények, ha ötvennél több alkalmazottat foglalkoztatnak. A hegyimentők országszinten vannak 330-an. Szerintük rajtuk nem sokat spórolnának.

Petíciót indított a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FNSA) azon szándék ellen, hogy a kormány megszorító intézkedései révén megszüntesse a hegyimentő szolgálatokat

A petícióban felhívják a figyelmet, hogy az operatív vészhelyzeti körülmények között végzett tevékenység sajátos jellege által nem teszi lehetővé a tevékenység összevonását vagy átszervezését, és jogi személyiség nélküli megszervezése vagy más szolgálatokkal való egyesülése súlyos működési zavart okozna, sőt közvetve veszélyeztetné az emberek életét és testi épségét.

Fotók forrása: a Maros Megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálat Facebook-oldala

Összesen 330 hegyimentő dolgozik megyei szolgálatok alkalmazásában, és ennek a létszámnak a „csökkentése nem fog jelentős kiadáscsökkenést eredményezni, viszont problémákat fog generálni a mentőszolgálati ellátásban az illetékességi területen, azaz a hegyvidéki és hegyvidék alatti területeken, valamint más nehezen megközelíthető helyeken” – emelik ki. Jelenleg évente több mint 8000 esetet látnak el, amelyek során több mint 9000 embert mentenek meg, írják a petícióban.

Szóbeli visszajelzés: talán a hegyimentőkre nem lesz érvényes a megszüntetés

Kovács Zoltán Róbert, a Maros Megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálat vezetője a Maszol megkeresésére elmondta, amint megszellőztették a tervezett intézkedést, a hegyimentők szövetsége összeült, megvitatták a kérdést.

„Hogy egy operatív sürgősségi rendszer bekerüljön egy más jellegű, például kulturális intézmény rendszerébe, az hosszú időre visszavetné a hegyimentő szolgálat aktivitását. 50 éve működik jogi személyiségként. Mi folyamatosan egyeztetünk, kérvényeket küldtünk a pénzügyminisztériumnak, az államelnöknek. Kaptunk visszajelzést, hogy megkapták, elemzik a kérésünket, és hogy talán az operatív sürgősségi rendszerek kikerülnek ebből az intézkedésből. De ez csak szóbeli jelzés volt” – fejtette ki a szolgálatvezető.

Azt is elmondta, a létszámcsökkentéssel sem értenek egyet, hiszen folyamatosan létszámhiánnyal küszködnek, mint minden megyei szolgálat egyébként, és minden évben kérik, hogy vehessenek fel új alkalmazottakat.

„Jelenleg 12 alkalmazottal működik a Maros megyei hegyimentő szolgálat, de ez nem elég. Így nagyon sokat jelenti az önkénteseink segítsége. Legalább 14 alkalmazottal talán normálisan tudnánk működni, úgy, hogy a 14-en vagyunk a főkönyvelőn kívül. A törvény egyébként azt írja elő, hogy hat embernek kell folyamatosan készenlétben lennie, így el lehet képzelni, hogy még a 14 sem sok. Nem várunk el 50 alkalmazottat, de legalább 14 kellene” – magyarázta.

A Maros megyeiek idén két embert alkalmazhattak volna, ezt jóvá is hagyta a megyei tanács, azonban még meghirdetés előtt zárolta a kormány az állásokat, így, úgy tűnik, idén sem tudják bővíteni a hegyimentő csapatot, tudtuk meg Kovács Zoltán Róberttől.

„Szerintem nagyon át kell gondolniuk, és vegyék ki ebből a tervezetből a hegyimentő szolgálatokat” – zárta mondandóját a szolgálatvezető.

A szakszervezeti szövetség által indított petíciót pénteken 14 óráig 922-en írták alá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?