Ciolacu: reformra van szükség a közszférában és némi társadalmi méltányosságra

Reformra van szükség a közszférában, amely több mint 16 ezer hitelutalványozóval működik, de egyetlen közalkalmazott bére sem fog csökkenni a tervezett intézkedések bevezetésével – jelentette ki csütörtökön este a miniszterelnök.

A România TV-nek nyilatkozva Marcel Ciolacu rámutatott, mindenki számára egyértelmű, hogy a közszférában reformra van szükség, eddig azonban senki nem akarta ezt felvállalni. „Itt a szolgálatos balek, aki felvállalja!” – fogalmazott. Hozzátette, elfogadhatatlannak tartja, hogy számos azonos tevékenységi és hatáskörrel rendelkező közintézmény működjön Romániában, az öregotthonok ügyéhez hasonló válságok idején pedig rendre kiderül, hogy egyik sem végzi a munkáját.

Fotó: Agerpres

„Nem vágjuk vissza a fizetéseket, de az is elfogadhatatlan, hogy valaki megüresedett álláshelyek felett legyen főnök” – nyomatékosította Ciolacu. Mint mondta, azt sem tartja helyénvalónak, hogy egy több mint 2000 eurós fizetéssel rendelkező közalkalmazott vakációs utalványt is kapjon. „A vakációs utalványok a kis jövedelműeknek járnak. Szükség van némi társadalmi méltányosságra” – szögezte le.

A kormányfő beszélt arról is, hogy Romániában van a legtöbb hitelutalványozó közintézmény a világon. „16 ezer hitelutalványozó van az országban, és mindegyikük alárendeltségében van egy-egy gazdasági igazgató és közbeszerzési szolgálat. Ez így nem mehet tovább, nem lehet hitelutalványozó lenni tíz alkalmazottal” – mondta.

Marcel Ciolacu cáfolta, hogy a kormány kulturális intézményeket tervez megszüntetni. „Senki nem akar felszámolni egyetlen színházat vagy könyvtárat sem, de nem lehet egy 12 alkalmazottal rendelkező könyvtár hitelutalványozó. Társuljanak és legyen egy vezérigazgató, aki a hitelutalványozó” – hangoztatta.

A miniszterelnök rámutatott, politikai felelősségvállalásra van szükség a kormánypártok részéről, mert Románia „nem késheti le az utolsó vonatot a fejlődés felé”.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?