Brüsszelben egyeztetnek a kiadáscsökkentésről és az adóintézkedésekről

Augusztus 21. után Marcel Boloş pénzügyminiszter Brüsszelben egyeztetni fog az Európai Bizottság képviselőivel a költségvetési kiadások csökkentéséről és az adóintézkedésekről szóló sürgősségi rendeletekről – közölték kormányzati források.

A tárcavezető a szeptemberre tervezett költségvetés-kiigazításról is tárgyal, és ismertetni fogja az Európai Bizottság képviselőivel a kormány jogszabálytervezetét az adócsalás elleni fellépésről.
Szintén augusztus 21. után Brüsszelbe utazik a munkaügyi miniszter is. Simona Bucura bemutatja az Európai Bizottság képviselőinek azokat a módosító javaslatokat, amelyek az alkotmánybíróság határozatához igazítják a különnyugdíjakat szabályozó törvényt.

Fotó forrása: Agerpres

A munkaügyi miniszter emellett újratárgyalná Romániának azt a kötelezettségvállalását, miszerint a nyugdíjkiadások nem haladhatják meg a GDP 9,4 százalékát.
A kormányzati források közölték azt is, hogy Adrian Câciu európai projektekért felelős miniszter is újratárgyalni készül Brüsszelben az Európai Bizottsággal az országos helyreállítási terv (PNRR) bizonyos előírásait, többek között a REPower EU-ról szóló fejezetet.

A miniszterek látogatásainak lejárta után Marcel Ciolacu kormányfő is Brüsszelbe utazik véglegesíteni az országos helyreállítási tervről szóló tárgyalásokat és egyeztetni az idei 4,4 százalékos deficitcél módosításáról.

A kormány bizonyos adókedvezmények kivezetésére készül. Eszerint visszaállítaná a jövedelemadót az IT ágazatban a bruttó 10 000 lejnél nagyobb fizetésekre, és az egészségbiztosítási járulék kifizetésére kötelezné az építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari alkalmazottakat. Emellett a kormány az 500 000 eurónál nagyobb értékű ingatlanok és a 75 000 eurónál drágább személygépkocsik megadóztatását is tervezi.

Az intézkedések egy része október elsején, a másik része január elsején lépne hatályba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?