Hogyan túrázzunk a hegyekben a következő napokban? – A hegyimentők javaslatai

Javaslatokat tett közzé szerdán a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat Facebook-oldalán arra vonatkozóan, hogy a hegyekbe túrázni indulók hogyan készüljenek a következő napokban. A hegyimentők szerint Maros megyei hegyvidéki területein leginkább a magasabb övezetekben a viharos széllökés miatt a hóréteg helyenként meghaladhatja az egy méter vastagságot. Felhívják a figyelmet többek között arra, hogy rossz időre vonatkozó figyelmeztetés esetén kerüljék a gerincet a túrázók.

Jelenleg a Görgényi-havasokban 20-40 cm, a Kelemen havasokban 35-55 cm-s a hóréteg a Maros megyei hegymentők szerint, akik felhívják a figyelmet az időjárás-előrejelzések alapján a héten további havazás várható, így növekedhet a hóréteg. A Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat javaslatlistát fogalmazott meg a következő napokban túrázni indulóknak. 

Fotó: a Maros megyei hegyimentő szolgálat Facebook-oldalaAzt ajánlja, indulás előtt mindenképp vegyék figyelembe az időjárás-előrejelzéseket, különösképpen a rossz időre vonatkozó figyelmeztetéseket. „Ilyenkor ne válasszák úti célként a gerincútvonalakat, mivel helyenként a jelzéseket belepte a hó, és a csökkentett látásviszonyok miatt könnyen eltévedhetnek” – áll a hegyimentők Facebook-bejegyzésében.

Továbbá azt javasolják: ne induljanak el délben, mert hamarabb sötétedik. Felhívják a figyelmet, hogy az irányjelzőkön feltüntetett menetidők télen meghosszabbodnak, így megtörténhet, hogy nem érnek vissza időben a kiindulópontig.

„Viseljenek téli, magashegyi ruházatot, téli bakancsot, hóvédőket, szélkabátot, polar típusú melegítőfelsőt, ne induljanak el sapka, (hó)szemüveg, víz, megfelelő élelemkészlet és lámpa nélkül, amelyek ilyenkor nem hiányozhatnak a hátizsákból” – figyelmeztetnek a hegyimentők. Könnyebb túra esetén se hiányozzon a megfelelő felszerelés. „Amennyiben nem nehezebb túrára indulnak, akkor se hiányozhat a hátizsákból a korábban felsorolt felszerelés” – hangsúlyozzák.

Indulás előtt fontos érdeklődni az útvonalakról, hiszen ilyenkor az útviszonyok miatt lezárhatják a turista útvonalak bizonyos szakaszait „vagy teljes egészében lezárhatják a turista utakat” – írják még a Maros megyei szakemberek.   

Fontos, hogy aki túrázni indul, mindenképpen a fizikai erőnlétének megfelelő útvonalat válasszon, emelik ki.  „Ha bármilyen gond merül fel útközben, nem bírják erővel a túrát, vagy úgy érzik, hogy elvesztődtek, azonnal értesítsék a hegyimentő-szolgálatot, hogy időben tudjanak közbelépni” – hangsúlyozzák a hegyimentők.

Nem ajánlott útvonal

„Nem ajánlott a következő útvonal: piros pont jelzéssel a Forrás mezeje (Poiana Izvoarelor) – Pietros torka (Coada Pietrosului) közötti szakasz. Továbbá a piros kereszt jelzésű ösvény, az Ilva völgye (Valea Ilvei) és a Kakukkbérc (Cucmbert) között nem járható” – írják a bejegyzésben. „Amennyiben autóval közelítik meg a túraútvonalakat az erdőkitermelő utakon, a gépkocsikon legyen téli autógumi és hólánc, a csomagtartóban pedig lapát és csúszásgátló anyag” – emlékeztetnek a hegyimentők.

Hasznos telefonszámok

A hegyimentők azt javasolják, a 112-es számot hívják a túrázók sürgősségi helyzetben, amikor több szolgálat beavatkozása szükséges. A 0SALVAMONT (0725- 826-668) az országos hegyimentő-szolgálat telefonszáma, illetve hívható a Maros Megyei Speciális Barlangi és Hegyimentő Szolgálat 0728-289-442-es telefonszáma, ahol a Maros megyében levő túraútvonalak állapotáról is lehet tájékozódni, áll a bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?