Több turista segítségre szorult a hó miatt Maros megye hegyvidékein is

Több elakadt turistán is segíteniük kellett az ügyeletes hegyimentőknek a Kelemen- és Görgényi-havasokban hétvégén, miután kemény havazás volt Maros megye hegyvidéki területein vasárnap is. A hegyimentők felhívják a figyelmet, hogy téli felszerelés nélkül senki ne induljon a hegyekbe. A havazás a hét folyamán várhatóan folytatódik.

„Az utóbbi napok időjárásának köszönhetően a Kelemen és Görgényi-havasokban, 1100-1200 méter feletti magasságokban 30-50 centiméter hóréteg rakódott le, de néhol a 60 centimétert is elérheti. Ezért kérjük önöket, hogy csak téli felszerelésben induljanak túrázni” – figyelmeztetett a Maros Megyei Hegyimentő és Barlangi Mentő Szolgálat már szombaton.

Fotók forrása: a Maros megyei hegyimentő szolgálat Facebook-oldala/Salvamont Salvaspeo Mures

Vasárnap ugyancsak kemény havazások voltak Maros megye hegyvidéki területein. A Maros megyei hegyimentők Facebook-bejegyzése szerint az ügyeletes hegyimentők a Kelemen- és Görgényi-havasok völgyeit ellenőrizték, ahol több elakadt turista is segítségre szorult. „Szerencsére senki sem sérült meg, és a segítség után minden jármű lejutott a hegyekből” – írják a Facebook-oldalukon.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy jelenleg Maros megye hegyvidéki területén 30-70 cm-es hótakaró van, és „a havazás a hét folyamán folytatódik!” A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a hegyekbe a téli felszerelés kötelező az emberek és a járművek számára. Utóbbiakat téli gumiabroncsokkal és hóláncokkal kell felszerelni.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a hegyekbe indulók „vegyék figyelembe a meteorológiai előrejelzéseket”. Ugyanakkor információért vagy baleset esetén hívhatják az 112 vagy a 0040728289442-es sürgősségi számokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?