Hátrányos helyzetű térségekben működő orvosi rendelőket újítanak fel Maros megyében

Országos szinten mintegy 3000 vidéki háziorvosi rendelő és klinika működik, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium bevont az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR). A háziorvosok rendelkezésére több mint 180 millió eurót bocsátanak országszerte a PNRR révén. Maros megye hátrányos helyzetű térségeiben mintegy 55 háziorvosi rendelő kap támogatást felújításra és orvosi felszerelések beszerzésére.

A Maros megyei lista élén éppen a megyei Családorvosok Egyesületének elnöke, Luminiţa Boitor orvos áll, aki Szásznádas község mintegy 800 biztosítatlan betegét látja el. Valójában ezeknek a betegeknek a nagy száma volt az egyik fő kiválasztási kritérium – nyilatkozta a háziorvos.

„Sajnos valóban nagyon sok hátrányos helyzetű esetem van és ezzel az élen járok Maros megyében. A helyreállítási terv által biztosított támogatás egy nagyon jó lehetőség, szeretném megfelelően felszerelni az orvosi rendelőt és javítási munkálatokra is szükség lesz. Vidéken egy hordozható ultrahang, EKG, spirométer, minilaboratórium rendkívüli dolog. Az egészségbiztosító pénztár által kiutalt pénzekből ezt nem lehetne végrehajtani” – részletezte az egyesület elnöke.

Egy felújított orvosi rendelő | Illusztráció: Pixabay

Dr. Iulia Băilă, a Maros megyei Családorvosi Tanács elnöke szerint valamennyi Maros megyei háziorvos szívesen részesült volna ilyen támogatásban.

 „Ez az első alkalom, hogy ilyen anyagi támogatást kapnak a háziorvosok. A támogatással valóban fel lehet szerelni a háziorvosi rendelőket minden olyan eszközzel, amire szükség van. Véleményem szerint minden háziorvosnak kellett volna támogatást nyújtani, főleg, hogy európai alapokról van szó. Fontos lenne minden vidéki rendelőt, klinikát bevonni a programba, hogy ezeket a pénzeket a lehető legjobban lehessen kihasználni. Nagyon sok a bürokratikus eljárás is, mint minden európai forrásból megvalósuló projektben. Akinek azonban szüksége van rá, kérje a támogatást” – tette hozzá az elnök.

Orvosi eszközökre és bútorokra minden orvosi rendelő vagy klinika 45 000 euró értékű forráshoz juthat hozzá áfa nélkül, míg felújításra 15 000 euróig lehet forrást igényelni, szintén áfa nélkül. A finanszírozási dokumentumokat a PNRR projektek kormányzati platformján lehet benyújtani augusztus 4-én 10 órától.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?