FRISSÍTVE - Hargita megye: három gyermekotthon konyháját bezáratták a hatóságok

A Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó három Hargita megyei gyermekközpontban bezáratták a konyhákat az intézményekben tartott hatósági vizsgálat nyomán. Olyan szabálysértéseket fedeztek fel a felügyelők, amelyek miatt azonnal hatállyal felfüggesztették az intézményekben a belső élelmezést és a szabálytalanságok azonnali megszüntetésére, illetve kijavítására kötelezték a házak üzemeltetőit.

Átmenetileg bezárták a konyhákat három magán gyermekközpontban, miután a múlt héten a szakhatóságok ellenőrzéseket végeztek a bentlakásos központokban – közölte a Hargita megyei prefektúra. A közleményben eredetileg az szerepel, hogy a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságához (DGASPC) tartozó egyik családi otthonban is hasonló büntetést róttak ki, ám a Maszol mekeresésére Elekes Zoltán igazgató cáfolta, hogy a gyermekvédelemhez tartozó házak bármelyikében is a konyha bezárását rendelték volna el, akár csak ideiglenesen is.

Kérdésünkre a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság vezetője közölte, valóban zajlottak ellenőrzések, ám a hatóságok által továbbított iratok közül egyik sem tartalmaz olyat, hogy valamely konyhájukat bezárással büntették volna. Elekes Zoltán szerint valami hiba csúszhatott a kommunikációba, a prefektúra hibásan közölhette az információkat, aminek nyomán immár több helyen is megjelent, hogy a DGASPC Kajoni János Családi Otthonának konyháját bezárták, pedig ez nem igaz. 

A Hargita megyei prefektúra weboldalán nyilvánosságra hozott információk szerint a 20 kedvezményezettet befogadó gyergyószárhegyi gyermekközpontban ideiglenesen felfüggesztették a konyha működését több hiányosság miatt, mint például a fertőtlenítés elmulasztása, a vízforrás engedélyezésének hiánya, lejárt szavatosságú élelmiszerek használata vagy az élelmiszerraktár fertőtlenítésének elmulasztása. Kászonaltízen a 19 gyermek befogadására alkalmas otthonban haszonló problémák miatt zárták be a konyhát, de itt találtak még 150 kilogramm romlott húst is a felügyelők. Mindkét házat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány üzemelteti. A prefektúra megjegyezte: ezekben az esetekben a hiányosságok kijavításáig a gyermekek élelmezését külső szolgáltató bevonásával oldják meg.

Illusztráció forrása: fogyasztóvédelem

Hétfőn ideiglenesen felfüggesztették továbbá a szintén a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszeredai Szent István multifunkcionális központ konyhájának működését is, a fentebbiekhez hasonló problémák miatt.

Petres Sándor Hargita megyei prefektus elmondta: az elmúlt héten 77 központot ellenőriztek a a székelyföldi megyében, ebből 22 magán- és 55 állami fenntartású, ezekben összesen 1123-an laknak.

Az ellenőrzések eredményeként 71 bírságot szabtak ki összesen 350 600 lej értékben.

A prefektus ugyanakkor kiemelte, hogy Hargita megyében valamennyi gyermekvédelmi és szociális központ rendelkezik működési engedéllyel, és az ellenőrzések során nem vontak vissza működésre vonatkozó egészségügyi engedélyeket, nem rendelték el egyik központ bezárását sem, és nem volt szükség lakók áthelyezésére.

Petres Sándor rámutatott, hogy Hargita megyében nincsenek „rendkívüli” vagy „helyrehozhatatlan problémák”, de hangsúlyozta, hogy a törvényt mindenkinek be kell tartania. Szerinte fontos az, hogy az ellenőrzés során feltárták a problémákat, és hogy ezeket kijavítják. Ugyanakkor közölte, hogy az év folyamán további ellenőrzésekre kerül sor, hogy megvizsgálják, a mostani ellenőrzés során elrendelt intézkedések teljesültek-e.

Az ellenőrzéseket az illetékes szakhatóságok végezték, mint a Szociális Kifizetési Ügynökség, a Közegészségügyi Igazgatóság, a Területi Munkaügyi Felügyelőség, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, a Megyei Rendőr-felügyelőség és az Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?