Hargita megye: az előzetes felmérésekhez képest nőtt a pedagógusok oltási kedve

A Hargita megyei pedagógusok 2 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást az elmúlt héten. Az előzetes felmérésekhez képest valamelyest növekedett az oltási kedv, a megye pedagógusainak közel 45 százaléka regisztrált az oltási kampány második szakaszában. A legalacsonyabb százalékban az oktatási intézmények nem didaktikai személyzete igényelte eddig a vakcinát.

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő a Maszol érdeklődésére elmondta: januárban előzetesen felmérték az iskolák alkalmazottjainak oltási hajlandóságát. A megye oktatási rendszerében dolgozók alig 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igényelni fogja az oltást, a pedagógusok körében pedig ez az arány kicsit magasabb volt, mint 34 százalék.

„Ez csupán arra vonatkozott, hogy a tanügyi rendszerben dolgozók közül mennyien volnának hajlandóak beadatni az oltást” – mondta. Az iskoláknak úgynevezett oltási felelősöket kellett kinevezniük, ők végzik az oltási kampány során az intézmény részéről az igénylők regisztrációját. Esetükben kikötés volt, hogy olyan alkalmazott legyen, aki rendelkezik elektronikus aláírással – mondta el Demeter Levente.

A tanfelügyelő kitért arra is, az iskolák elkezdték az oltásra való feliratkozást, a tanfelügyelőség pedig minden hét péntekén tesz jelentést a tanügyminisztérium felé arról, mennyien regisztráltak az oltásra, illetve hányan kapták már meg.

A pedagógusok 45 százaléka kérte az oltást

Az elmúlt pénteken összesített adatok szerint a Hargita megyei pedagógusok 45 százaléka regisztrált az oltásra, közülük 26 százalék már időponttal is rendelkezett, és kicsivel több, mint 2 százalékuk kapta meg az oltást. „Az alacsony szám nem meglepő, hiszen a múlt héten kezdődött az oltási kampány második szakasza” – emelte ki Demeter Levente.

Hozzátette: a kisegítő személyzet esetében hasonlóak az arányok, mintegy 46 százalék regisztrált, 29 százalék kapott időpontot és 5 százalék kapta meg a védőoltást. A nem didaktikai személyzet 33 százalékát regisztrálták péntekig az oltási platformon, 16 százalékuknak volt időpontja és 2 százaléka volt beoltva péntekig - osztotta meg a főtanfelügyelő.

„Ezek a számok nyilván folyamatosan változnak, növekedhet a platformon regisztrálók száma is, ami látható, hogy kicsit nagyobb, mint ahányan előzetesen hajlandóságot jeleztek. Ennek több oka lehet. A hajlandósági felmérés száraz igent, vagy nemet kért. Akik nemmel válaszoltak, nem minden esetben voltak egyértelműen elutasítóak, sokan közülük még nem döntöttek akkor az oltás beadásáról. Szerettek volna több információt kapni” – mutatott rá Demeter Levente.

Az oltáskampányban a tanfelügyelőség nem kapott felkérést arra, hogy népszerűsítse az oltást, jegyezte meg érdeklődésünkre a főtanfelügyelő. „Mi nem vagyunk egészségügyi intézmény. Nem is lenne hiteles, ha olyannal kezdenénk el foglalkozni, amihez nem értünk. Annyit tettünk, hogy népszerűsítettük, amit a minisztérium képviselt, egészségügyi szakemberekkel voltak webináriumaink. Közvetítők vagyunk, a népszerűsítést szakembereknek kell végezniük” – emelte ki.

Nem osztanák meg az osztályokat

Az oktatási intézményekbe való visszatérés feltételeivel kapcsolatosan Demeter Levente egyelőre nem tudott nyilatkozni. „A jövő héten készül el a szabályozás. Lesznek változások, a tanügyminiszter jelezte, hogy jövő hét közepén készülhet el az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendelete erre vonatkozóan” – mondta.

A szakember megjegyezte: várhatóan a hibrid oktatási mód az eddig ismert módon nem fog tovább létezni. Az elképzelések szerint nem lesz olyan, hogy az osztályokat megosszák és egyik része otthon, másik az iskolában tanuljon, csak teljes létszámokkal fognak dolgozni – szögezte le Demeter Levente. Hozzátette: az oktatási intézmények készülnek a február 8-i nyitásra, és várják a konkrét szabályozást.

(Borítókép: MTI)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?