Gyakorlati példákon alapuló oktatási programokat szeretne a fiatalok többsége

A romániai fiatalok közel háromnegyede (72%) gyakorlati példákon, gyakorlatokon és valós életből vett forgatókönyveken alapuló tanulási programokat szeretne, míg 95 százalékuk már meghatározta azokat a területeket, amelyeken javítani szeretne – derül ki egy hétfőn közzétett felmérés eredményeiből.

A személyes fejlődés és a szakmai életre való felkészülés a legfontosabb a romániai fiatalok számára, és a három legfontosabb terület, amelyen javítani szeretnének: a pénzügyi oktatás (37%), a nyilvános felszólalás (36%), valamint marketing és kommunikáció (28%), idézi az Mkor által végzett UP Generation felmérést az Agerpres hírügynökség.
A
sorrendet az üzleti területek zárják, mint például a vezetés és menedzsment (25%) vagy a vállalkozói képzés (22%). A technológia és az innováció szintén a válaszadók negyedét vonzza.

Ugyanakkor a fiatal lányokat jobban vonzza az empátia és az érzelmi intelligencia fejlesztése (24%), ellentétben a fiúkkal, akik inkább érdeklődnek a technológia területe iránt (30%), beleértve a mesterséges intelligenciát (AI). Ugyanakkor az értékesítés és a tárgyalás a fiatalok által preferált területek.Illusztráció: PexelsArra a kérdésre, hogy milyen változásokat szeretnének elérni az életükben, hogy teljesnek érezzék magukat, a megkérdezettek 14 százaléka válaszolta, hogy pénzügyi stabilitást szeretne, 12 százalék pedig tanulást és oktatást. Hasonló arányban szeretnének változást a munkájukban: új munkahelyet találni vagy változtatni a jelenlegin, többet keresni vagy nagyobb rugalmasságot élvezni. Ebben az összefüggésben a válaszadók 6%-a számára a szociális és érzelmi készségek fejlesztése és az önbizalom növelése jelentené a beteljesülést. Végül, de nem utolsósorban a fiatalok értékelik, hogy mentorok segítik őket szakmai és személyes fejlődésükben – teszi hozzá a 2024 májusában végzett felmérés.

„A tizenévesek és a fiatalok úgy érzik, hogy túlterheltek, mert nem találják a törekvéseiknek és képességeiknek megfelelő életutat. Az oktatási és szakmai tanácsadás felszínesen, sőt sok esetben egyáltalán nem is zajlik, és túl sok diákra (több mint 1000) jut egy iskolai pályaválasztási tanácsadó. Az általunk készített tanulmány rámutat arra, hogy a fiataloknak nagy szükségük és igényük van az olyan készségek fejlesztésére, amelyeket sem az iskolában, sem az egyetemen nem tanítanak nekik, különösen a munkahelyen nélkülözhetetlen szociális és emberi készségek, mint például az együttműködés, a kommunikáció, az alkalmazkodóképesség és az érzelmek kezelése, a rugalmasság. Az életvezetési készségek, vagy inkább azok hiánya gyakran megakadályozza, hogy kiteljesítsük a bennünk rejlő lehetőségeket" – mondta Monica Florea, az UP Generation vezérigazgatója és alapítója sajtóközleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?