Ghinea: A PNL-nek miért kellett megszabadulnia az USR-től, ha végül csak lemondott Florin Cîțu kormányfőről?

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltjére, Nicolae Ciucára az a „nagyon nehéz feladat” vár, hogy kibékítsen két olyan pártot, „amelyek között máris vannak nézeteltérések” – véli Cristian Ghinea.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke a Digi24-nek nyilatkozva csütörtökön kifejtette: nem érti, miért volt szükség a parlamenti választások után megalakult koalíció felbontására olyan körülmények között, hogy a PNL végül mégis lemondott Florin Cîţu kormányfőről.

Cristian Ghinea, az USR alelnöke, korábbi európai alapokért felelős miniszter | Fotó: Agerpres

„Annyira abszurdnak, bizarrnak tűnik, hogy elrontottunk valamit, ami jól működött. (...) Az egyetlen feltételünk az volt, hogy állítsák félre Florin Cîţut a koalíciót szétverő, elhamarkodott döntései miatt” – fogalmazott Ghinea. A volt miniszter „teljességgel irracionálisnak” nevezte a PNL magatartását, a liberálisok ugyanis szerinte kiszolgáltatottá váltak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, utóbbi elnökét, Marcel Ciolacut pedig „a politikai élet legfelső döntőbírájává” avatták.

Kijelentette: ha a PNL most az USR-vel kormányozna együtt, nem állna fenn a költségvetési hiány elszabadulásának veszélye, nem lenne gond az országos helyreállítási terv megvalósításával és az uniós alapok lehívásával. „Mi nem vagyunk olyan felelőtlenek, mint a szociáldemokraták, akik a levegőbe röpítenék a költségvetést” – jegyezte meg Ghinea.

Hozzátette: az USR-s részvételű koalíció vesztét is az okozta, hogy a kormányfő nem a PNL elnöke is volt egyben. Most szerinte a liberálisok ugyanebbe a helyzetbe kerültek Nicolae Ciucă jelölésével. „Mindezt miért? Hogy a PSD megkapjon tíz minisztériumot?” – tette fel a kérdést.

Ghinea becslése szerint a PSD és a PNL körvonalazódó kormányprogramjába foglalt ígéretek mintegy 12 százalékosra növelik a költségvetési hiányt, miközben Románia vállalta, hogy a deficitet jövőre 6,4 százalékra csökkenti. A politikus ezért azt tanácsolta a liberálisoknak: bízzák a szociáldemokratákra a költségvetés összeállítását, mert akkor nekik kell majd kialkudniuk az Európai Bizottságnál a vállaltnál nagyobb deficitet.

Kapcsolódók

Kimaradt?