FRISSÍTVE – Hivatalos: Nicolae Ciucát javasolja a miniszterelnöki tisztségre a PNL

FRISSÍTVE: Egyöntetű döntéssel jóváhagyta csütörtöki ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter jelölését a miniszterelnöki tisztségre.

Florin Cîţu PNL-elnök, jelenlegi ügyvivő kormányfő és Nicolae Ciucă: előttem az utódom? | Fotó: Agerpres

Gheorghe Flutur, a PNL első alelnöke az alakulat székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a testület Florin Cîţu pártelnök javaslatára döntött úgy, hogy Nicolae Ciucát javasolja kormányfőnek. Egyúttal arról is döntöttek, hogy a liberálisok küldöttségét Nicolae Ciucă fogja vezetni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

Rareş Bogdan, a PNL másik első alelnöke elmondta, hogy a párt ragaszkodik ahhoz, hogy a rotációs kormány élére elsőként liberális miniszterelnök kerüljön, ebből a feltételből nem enged. Tájékoztatása szerint az igazságügyi, a pénzügyi és a munkaügyi fejezet kapcsán vannak még tisztázandó kérdések.

Kedden a vezetőtestület jóváhagyta a – Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel közösen alakítandó kormányban a – miniszterelnöki tisztség rotációs betöltésére vonatkozó javaslatot, azzal a feltétellel, hogy elsőként a liberálisok jelöltje töltse be a miniszterelnöki tisztséget. A PSD Marcel Ciolacu pártelnököt javasolta kormányfőnek.

Ciucának már volt egy sikertelen kormányalakítási kísérlete: miután a Dacian Cioloș-féle USR-kormány nem kapta meg a parlament támogatását, Klaus Iohannis államfő őt bízta meg egy PNL–RMDSZ kisebbségi kormány támogatásához szükséges szavazatok megszerzésével, de miután eldőlt, hogy a kétkamarás parlament ezt el fogja utasítani, visszaadta a megbízását, úgyhogy a bizalmi szavazásig már el sem jutottak.

A PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány október 5-i megszavazásával a Florin Cîţu vezette addigi kormány megbukott, azóta a kabinet ügyvivő jelleggel, korlátozott hatáskörökkel látja el a feladatát.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?